Говорят “Лекарите, на които вярваме”: Трендовете в медицината - българският опит, новата генерация

17.10.2023 07:30
ПРОФ. ХИНКО ХИНКОВ

Колко болници са нужни на България?, Как да задържим младите лекари у нас?, Трябва ли да се разшири обхватът на извънболничната помощ? Отговорите на тези въпроси ще бъдат представени днес на официалната церемония на 13-ото издание на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Специално за събитието “24 часа” направи експресна анкета сред лигата. Резултатите от нея ще бъдат основа за дебат трябва ли да се промени моделът на българското здравеопазване, за да е в полза на хората.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков ще представи своята рецепта за доброто здравеопазване. Събитието е в бална зала “Васил Левски” в хотел “Хаят”.

Специални гости на церемонията са проф. Костадин Ангелов - председател на Комисията по здравеопазване в парламента, доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, д-р Иван Маджаров - председател на БЛС, Станимир Михайлов - управител на НЗОК, директорите на големите болници и над 300 лекари, чиито имена са сред 700-те в най-ценната семейна книга - алманаха “Лекарите, на които вярваме”. На церемонията ще бъде представено новото й издание за 2023 година.

Имената в лигата са посочени от пациенти,

което я прави особено ценна. Обновената търсачка в сайта 24zdrave.bg вече има нови полезни опции - с един клик от телефона пациентите могат да се свържат с лекарите по телефон и мейл, могат и да оценят специалистите по 3 критерия.

В алманаха “Лекарите, на които вярваме”, “визитките” на специалистите са с нов дизайн - в тях са посочени лечебното заведение, където практикуват, и координатите - адрес, мейл и телефон, на които могат да бъдат открити. Акцент са конкретните научни интереси на специалистите и особено важната за хората информация как преглеждат - по здравна каса, застраховки от частни здравни фондове или приемът е платен.

За 2023 г. темата е “Медицината: Тренд и българският опит”. Представени са новите световни трендове в медицината за социално значимите болести и здравните грижи - революционните технологии с изкуствен интелект, роботи, наночастици, телемедицината, персонализираната апаратура и индивидуалните лекарства за отделния пациент.

Книгата е написана на достъпен език и преминава с лекота през света на медицинските открития, които доскоро звучаха като фантастика, а днес са реалност.

За бъдещето, трендовете, младите специалисти ще говори ректорът

на най-старото медицинско училище - МУ - София, акад. Лъчезар Трайков.

Съвсем в тренда на събитието “24 часа” ще представи и 3-ма млади лекари, които освен с клинична дейност се занимават с наука. Те ще получат специални сертификати Новата генерация на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Очаквайте подробности по-късно през деня.

Други от Докторе кажи

След щетите от пороите още ужас – зарази, наранявания, психотравми

Учени в САЩ обобщиха какви са рисковете за здравето от зачестяващите катастрофални наводнения Пороите и наводненията са все по-чест спътник на нашия живот

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г., обяви на брифинг за медиите служебният премиер Димитър Главчев. Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в

Галя Кондева: Има готов и одобрен проект за Националната детска болница

Има напредък при строежа на Националната детска болница, наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията

Проф. Мария Токмакова, кардиолог: Целта не е глобалната статистика, а да помогнем на всеки пациент

Голяма част от социално значимите сърдечносъдови заболявания у нас се откриват късно - едва когато вече има усложнения, казва първата жена - лекар на годината Каскадният скрининг е подходящ

Проф. Сотир Марчев: След ковид с 200% се увеличиха автоимунните болести, вреден е и за сърцето

След края на септември и началото на октомври свършва раят на ниската смъртност - започва захлаждане, появяват се вирусите, повишава се сърдечна смъртност

>