Оцет и вино от киви? Възможно е, правят го у нас

15.10.2023 22:20 Деляна Къркеланова
Албена и семейството й мечтаят някой ден да имат своя собствена къща Terra Kiwi, където да посрещат всички любители на плода и чистата храна.

11 български фирми от различни краища на страната бяха припознати от двама министри - на иновациите и растежа Милена Стойчева и на икономиката - Богдан Богданов, като смели, иновативни и с потенциал да са лицето на България.

Собствениците им са предприемачи, мотивирани да развиват устойчив бизнес с добавена стойност.

А те са компаниите, които “24 часа” отличи в 9-ия си пореден национален конкурс “Големите малки”.

16-те фирми грабнаха авторитетното жури с иновативни системи за пожароизвестяване, играчки, които могат да се ползват под наем, безводна козметика, пробиотици от магарешко мляко, производство на различни продукти от киви и др.

Наградите си - чек за реклама на стойност 10 000 лв. в платформите на “Медийна група България”, получиха на церемония в “София Тех парк” във вторник.

За първи път тази година “24 часа” връчи и 5 поощрителни приза - възможност за реклама на стойност 5000 лв.

Представяме ви в поредица отличените.

Наградата за ИНОВАТИВНА ФИРМА  отиде при "Киви" ООД. Ето защо:

За преработката на мъхестия плод семейството на Албена Попова се доверява на други ферми - конкуренцията липсва, а помощта е взаимна

Когато кивито се появява у нас за първи път през 1978 г. в Петрич, едва ли някой си е представял, че мъхестият плод има и друго приложение, освен че е вкусен и полезен за ядене.

Години по-късно обаче това открива семейството на Албена Попова, което днес стопанисва 5 декара с киви.

Решили да го преработват, една част да продават, а другата да превръщат в различни продукти. В момента могат да се похвалят не само с добро качество на иновативните им изобретения, но и с чудесен вкус.

Първият продукт бил сладко от киви. Кулинарните експерименти обаче ставали все по-смели. Вдъхновени от аромата на екзотичния плод, правят оцет, шоколад, плодов чай, компот и козметика. Всичките им продукти са без консерванти и оцветители.

Най-интересното е, че от своите кивита

Албена е създала дизайнерски бижута

Тя обяснява, че най-хубавото от семейното киви приключение е, че не се опитват да работят сами. “Осъзнахме, че нямаме ресурс, опит и хора, за да изградим своя производствена база, а се доверихме на други малки ферми за преработка. По този начин ние не сме в конкуренция с останалите малки ферми, а си помагаме”, разказва Албена.

Вярва, че ако всеки е добре, хората биха били по-щастливи. Албена Попова не приема екзотичния плод за даденост, въпреки че, както споделя, той ги е открил.

Градска легенда разказва, че през 1976 г. са засадени първите насаждения от киви в Гърция и

Тодор Живков от съседска гордост

е решил да пренесе от плода и у нас

Първоначално със семейния бизнес се занимавали бащата и майката на Албена, но след смъртта им бизнесът се прехвърля върху нея и сестра ѝ.

Не знаели дали да продължат, но самоинициативата на хората за чиста и хубава храна ги довела до едно добро решение, а именно да запазят насажденията, но като се опитат да качат следващо ниво, превръщайки го в продукт.

Идеите и мечтите на Албена съвсем не се простират дотук. Силно вярва, че до 5 години ще имат своята Terra kiwi къща, където ще посрещат щурите хора, които искат чиста храна.

“Ще бъде пространство за дегустации, събития, изложби. Ще бъде в село, за да помогнем наистина в запазването на малките общности извън градовете. Ще отворим част от фермата за посещения. Ще провеждаме срещи с деца, студенти и всеки, който иска да върви по нашият път”, разказва с емоция Попова.

Убедена е, че в новия съвременен свят

не стига фермерът да произвежда

храна, трябва да затваря кръга

и да я движи с изкуството ръка за ръка.

Именно затова в момента се радва на малък магазин в столицата, а продуктите могат да се открият и в онлайн сайта им - КИВИ. БГ.

Албена събира и български художници, които правят експерименти с кивито, като купи, керамики, картини, фигури. А защо ли? Само храна и пари не са достатъчни, за да си щастлив. Изкуството и културата са чист въздух, добавя тя.

Отправя и апел към всички фермери, като ги съветва да не се потапят в селската действителност, а да се опитват да бъдат иновативни, като съхраняват наследството си, превръщайки го в малко лимитирано производство с марката на семейството.

Други от От страната и света

Остава в ареста мъжът, пребил до смърт приятелката си в Радомир

Окръжният съд в Перник остави в ареста 56-годишният мъж от Радомир, който е обвинен за убийството на жената, с която е живеел на семейни начала, съобщиха от съда

АПИ: Областните пътни управления са готови за зимното поддържане

От днес е в сила зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Областните пътни управления са в готовност да предприемат необходимите действия

ПП-ДБ: Ако Борисов се е съгласил за санитарния кордон, може да има лидерска среща

Кметът на Община Пазарджик награди „Чудесия" за отличието Гран При на „ТОП 10 Български танцов фолклор"

Представителният танцов състав към Младежки дом Пазарджик „Чудесия" спечели най-високото отличие – ГРАН ПРИ на Националният конкурс „ТОП 10 Български танцов фолклор"

Затвор за отвличане на момиче получи мъж от Козлодуй

За една година влиза в затвора 31-годишен мъж от Козлодуй заради отвличане на момиче. Това реши Врачанския окръжен съд, след като бе постигнато споразумение между прокуратурата и защитата на

>