Егоизмът да запазиш планетата и за своите внуци ражда цяла ниша в козметиката

16.10.2023 06:30 Христо Николов
Във фирмата мечтаят за нова лаборатория и за нови машини, с чиято помощ да усъвършенстват производството на безводни козметични продукти.

Сухите шампоани, балсами и гелове все още са малка част от този пазар, но са бъдещето

11 български фирми от различни краища на страната бяха припознати от двама министри - на иновациите и растежа Милена Стойчева и на икономиката - Богдан Богданов, като смели, иновативни и с потенциал да са лицето на България.

Собствениците им са предприемачи, мотивирани да развиват устойчив бизнес с добавена стойност.

А те са компаниите, които “24 часа” отличи в 9-ия си пореден национален конкурс “Големите малки”.

16-те фирми грабнаха авторитетното жури с иновативни системи за пожароизвестяване, играчки, които могат да се ползват под наем, безводна козметика, пробиотици от магарешко мляко, производство на различни продукти от киви и др.

Наградите си - чек за реклама на стойност 10 000 лв. в платформите на “Медийна група България”, получиха на церемония в “София Тех парк” във вторник.

За първи път тази година “24 часа” връчи и 5 поощрителни приза - възможност за реклама на стойност 5000 лв.

Партньори на “24 часа” в конкурса са Пощенска банка, Българската агенция за експортно застраховане, А1 България, Visa, “Дънди прешъс металс”, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и “София Тех парк”.

Представяме ви тазгодишните победители.

Наградата за СТАРТЪП получи фирмата “Морава балм”. Ето защо:

Сухите шампоани, балсами и гелове все още са малка част от този пазар, но са бъдещето

Понякога нуждата от даден продукт може да бъде добро начало човек да се заеме с производството му и така да открие своя самостоятелна ниша на пазара.

Такъв е случаят със семейството на Красимира Георгиева. И тя, и съпругът ѝ, и дъщеря им Анита – всички са запалени по екстремни спортове като ски, сноубординг, уиндсърфинг. Анита разказва, че при ските и сноуборда често слънцето прегаря кожата на лицето, а уиндсърфът редовно оставя мазоли по ръцете.

В търсене на подходящи козметични продукти Анита, която е завършила химия и фармация в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, започва да търси подходящи шампоани и балсами и лека-полека стига до убеждението, че

е най-добре сама

да си ги прави

Така през 2015 г. се появява фирмата “Морава балм”.

Нейните продукти са различни - всички са твърди, включително и шампоаните, защото за производството им не се използва вода.

“В основата на нашия малък семеен бизнес стои егоизмът. Егоизмът да запазим моретата и океаните чисти от пластмаса и замърсявания, така че и внуците на нашите внуци да могат да карат с удоволствие сърф, да се гмуркат, да се запознаят с необятния свят на морето, да го обичат и уважават като нас и да го пазят, както ние го правим”, казва Анита Георгиева.

Безводната козметика е все още един малък сегмент от 300-милиардния годишен пазар на козметика и заема не повече от 2 до 4% от него. Тя не съдържа вода, която потребителят така или иначе ще използва, за да се изкъпе и това спестява от водния ресурс на планетата.

Но водата в козметичните продукти е и предпоставка за развитие на бактерии, а липсата ѝ в състава на тази специална козметика позволява на производителите да избегнат употребата на редица консерванти, сгъстители, регулатори на консистенцията, стабилизатори и т.н. Тоест получава се продукт, който съдържа само това, което е нужно да измие, подхрани или хидратира кожата и косата.

Така дори шампоанът идва под формата на малко блокче. Това позволява той да се предлага, съхранява и транспортира в картонена опаковка, което от своя страна спестява тонове пластмаса и означава по-малко въглеродни емисии.

Но как човек да познае кое е сапун

и кое - твърд шампоан?

“На първо място сапунът се прави от мазнини, смесени с натриева основа, и е с над 9 pH. Шампоанът е винаги с pH между 5 и 6 и в него няма натриева основа, а повърхностно активни вещества, които помагат съставките да се разпенват”, обяснява Анита Георгиева.

Фирмата все още има само 4-ма души персонал, но това не пречи на създателите ѝ да мечтаят - например как след 5 години тяхната марка да бъде водеща в развитието на категорията в България и малък, но достоен играч на този пазар в Европа. Защото са осъзнали, че

иновациите са основен двигател на ръста в

цялата категория козметика

и ще останат такъв в идните години. В този бранш буквално всеки месец излиза ново проучване – било за съставките и начина, по който се смесват, било за вида на крайния продукт.

Например допреди няколко години твърдият шампоан беше основният продукт в категорията, но вече се говори и за душ гелове, балсами, терапии за коса, почистващи формули за лице и всевъзможни продукти за грижа за кожата и косата, които са в твърдо състояние.

От 2022 г. “Морава балм” разработва марката си през онлайн международни пазари и това ще остане приоритет за фирмата и в бъдеще.

Мечтите са, разбира се, и за нова лаборатория, производствени машини и повече служители.

Във фирмата мечтаят за нова лаборатория и за нови машини, с чиято помощ да усъвършенстват производството на безводни козметични продукти.

Други от От страната и света

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

Глад за кадри в промишлеността отчита бизнесът във Велико Търново

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда" – Велико Търново през месец септември е 3,7%, при 5,1% за страната и 5% за областта

Д-р Мария Росенова от Велико Търново с приза „ Ти си нашето бъдеще" на БЛС

В навечерието на Деня на българския лекар, специализантът по хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" д-р Мария Росенова беше наградена  с приза "Ти си нашето бъдеще" по време на церемонията „Лекар на

>