В завладяната енергетика се нагнетява страх, за да се направи в мътни води следващият милиард

15.10.2023 16:41 Руслан Стефанов*
Ток Снимка: Pixabay

Енергийният преход е необходим, защото въглищата са изключително замърсяващ ресурс, убеден е икономистът

В завладяната енергетика се нагнетява страх, за да може в мътни води да се направи следващият милиард. Това каза пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Експертът обясни, че другата стратегия, обратна на тази на завладяната енергетика, е тази на числата и на данните, договорени с ЕС: "Това са сложни системи, които изискват стъпване на данни - колко ще се търси, колко ще се потребява, какви са технологиите, каква е възможността за развитието на нови. На базата на тях ние договаряме с нашите партньори в ЕС как ще се движи целият ЕС, България седи на масата, а не някой да ни казва нещо. Ние вземаме решенията заедно с другите страни от ЕС и след това се предполага да ги изпълняваме. На базата на тези решения се предвиждат огромни многомилиардни средства по оперативните програми, по Плана за възстановяване и устойчивост, по плановете за справедлив преход".

Стефанов подчерта, че енергийният преход е необходим, защото въглищните мощности са изключително замърсяващ ресурс: "Това води до много преждевременна смъртност и влошаване на качеството на живот. ... Затова се налагат данъци на това производство. България е енергийно бедна страна, нямаме собствен качествен ресурс на енергия, който да не води до такива замърсявания, и поради тази причина търсим други начини да гарантираме своята енергийна независимост".

"Причините, поради които правим този енергиен преход, не са някакви местни политически идеи. Причините са, че светът и всички големи икономики са решили да го направят и той се случва. Всички модели показват, че колкото по-рано излезем от тази въглищна икономика и успеем да осигурим ресурси за социален преход, толкова по-бързо ще се превърнем в една по-демократизирана система. Трябват идеи как да стане по-добре този преход", коментира експертът от ЦИД.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>