Заради блокадата на Хаинбоаз румънец сбърка и влезе в насрещното - 5 семейства загубиха син или баща (Обзор)

13.10.2023 19:37 Дима Максимова
Това е останало от микробуса, в който пътували 9-има. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Три часа преди блокадата на Хаинбоаз да падне, румънец с тир, тръгнал през Шипка, уби петима работници и рани тежко още четирима, пътували в бус към Севлиево. 60-годишният шофьор, обяснил пред разследващите, че обикновено минава през Прохода на Републиката, не познавал пътя през Шипка, объркал се и навлязъл в насрещното платно на кръстовището с околовръстния път на Габрово, научи “24 часа”.

В четвъртък следобед камионът пътувал от Пловдив към Горна Оряховица и заради блокадата на миньори и енергетици преминал Балкана през прохода Шипка. Отклонил се по обхода на Габрово. Адският удар с буса настъпил около 17 ч, когато 60-годишният водач

се объркал и поел в насрещното платно

“При навлизане от път, който е без предимство, в участък с предимство, водачът на тира минава в насрещната лента и микробусът, в който са пътували общо 9-има души, се забива челно в него. Явно се е объркал и тъй като там има остров и едно разклонение към Габрово и към Търново, е преценил грешно”, посочи говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева.

Тя обаче бе категорична, че участъкът има адекватна пътна маркировка, а тираджията е професионален шофьор с опит, така че е длъжен да познава и да спазва правилата. Автотехническа експертиза ще установява точния механизъм на настъпване на адската катастрофа.

Четирима от мъжете в смазания до неузнаваемост бус са загинали на място. Един от тях е жител на Севлиево, двама са от севлиевското с. Сенник и един е от Габрово.

Петима са откарани в областната болница “Д-р Тота Венкова” с тежки травми. В нощта срещу фаталния петък 13-и в реанимацията е издъхнал 49-годишен мъж от с. Враниловци, пътувал в буса. Той е бил със съчетана травма и претърпял животоспасяваща операция, но въпреки усилията на лекарите е починал, каза директорът на болницата д-р Минко Михов.

“С опасност за живота, в кома и на апаратна вентилация

е и 26-годишен пътник от буса. Той е с тежка черепно-мозъчна травма”, уточни д-р Михов.

Останалите трима мъже от зверската катастрофа, включително и шофьора на буса, са в ортопедията със счупвания и им предстоят операции и дълго възстановяване. Вече няма опасност за живота им.

Румънецът, причинил мелето, е невредим. Той бе задържан за 24 часа още след сблъсъка.

Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни,

казаха от полицията. Повдигнато му е обвинение за причинена по непредпазливост в катастрофа смърт на повече от един човек. Задържан е с прокурорска мярка до 72 часа.

“Окръжната прокуратура ще внесе искане за постоянна мярка за неотклонение, тъй като става въпрос за румънски гражданин и за голям брой жертви в следствие на катастрофа”, допълни прокурор Дичева.

Със заповед на и.д. кмета на Севлиево инж. Красимира Йорданова в понеделник, 16 октомври, е обявен за ден на траур за жертвите на тежката катастрофа, при която пострадаха работници от севлиевска фирма. В града, където този уикенд е кулминацията на Празника на тиквата, инициативите ще започват с минута мълчание в знак на почит пред паметта им.

Община Севлиево изказва искрени съболезнования на семействата на загиналите и ранените, като остава на разположение за каквато помощ е необходима, се посочва на сайта на общината.

Кметът на града д-р Иван Иванов обяви във фейсбук, че спира предизборната си кампания, включително и в деня на траур.

И в Габрово обявиха 16 октомври за ден на траур.

В местни фейсбук групи обаче тръгнаха коментари, че кръстовището е изключително опасно и има пропуски в сигнализацията и маркировката. Не е обезопасено и със знак “СТОП”, а само с триъгълник за пресичане на път с предимство. “Които се включват от обходния път, си мислят, че са с предимство.

Знаци няма, маркировки няма, виновни няма”, 

коментира Милена Петрова в “Гласът на Дряново”.

“Преди година едва се отървах от челен удар след излизане на автомобил от околовръстния път”, пише и Красимир Пенчев.

Директорът на ОДМВР - Габрово, Илиян   Иванов  каза, че след анализи тази пътна връзка е определена като рискова. За нея са изпращани сигнали до Агенция “Пътна инфраструктура”. Последното писмо за тази пътна връзка е изпратена до АПИ в началото на октомври.  Часове преди брифинга в петък в областната администрация в Габрово е имало среща на и.д. кмета на Габрово, директора на областното пътно управление и други ведомства за набелязване на допълнителни мерки за обезопасяване. 

“Беше много страшно. В момента, когато минавах оттам, катастрофата беше прясна. Видях жертвите в буса с окървавени лица и шофьора на тира, седнал отстрани, с наведена глава. 

По нищо не личеше, че бусът е бил бус

Четирима мъже не се прибраха при семействата си тази вечер! Поклон пред паметта им и искрени съболезнования на близките им!”, гласи постът на Христина Иванчевска, очевидец на катастрофата.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>