“Работилничката” - торти с фантазия и истински продукти

13.10.2023 13:55 Христо Николов
Албена Стоянова започнала бизнеса си от нулата - само със спестеното и с помощ от семейството.

11 български фирми от различни краища на страната бяха припознати от двама министри - на иновациите и растежа Милена Стойчева и на икономиката - Богдан Богданов, като смели, иновативни и с потенциал да са лицето на България. Собствениците им са предприемачи, мотивирани да развиват устойчив бизнес с добавена стойност.

А те са компаниите, които “24 часа” отличи в 9-ия си пореден национален конкурс “Големите малки”.16-те фирми грабнаха авторитетното жури с иновативни системи за пожароизвестяване, играчки, които могат да се ползват под наем, безводна козметика, пробиотици от магарешко мляко, производство на различни продукти от киви и др. Наградите си - чек за реклама на стойност 10 000 лв. в платформите на “Медийна група България”, получиха на церемония в “София Тех парк” във вторник. За първи път тази година “24 часа” връчи и 5 поощрителни приза - възможност за реклама на стойност 5000 лв. Партньори на “24 часа” в конкурса са Пощенска банка, Българската агенция за експортно застраховане, А1 България, Visa, “Дънди прешъс металс”, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и “София Тех парк”. А следващите дни четете и за останалите победители.

Бутиковата сладкарница изгражда името си със собствен стил и всяко изделие се разпознава мигновено

“Работилничката” ЕООД е сладкарско ателие за торти, сладкиши и сладолед, което работи само по поръчка. Може би е необичайно за обикновени сладкарници, но в бутиковите рядко има готов каталог, по който клиентът да избира какво да си поръча и върху тортата примерно да се сменя само името на рожденика.

Така е и при Албена Стоянова в “Работилничката” - за всяко поръчано изделие клиентът трябва просто да каже какво иска и да остави на фантазията и креативността на персонала да довършат останалото. Получават се

изделия, които едно с едно не си приличат

Албена Стоянова е завършила културология в Софийския университет, но животът ѝ се завъртял така, че от кухнята на един ресторант се местела в друга, след известно време се специализирала в сладкарството и достигнала до позицията главен сладкар в голям столичен хотел.

“Но поисках да изляза от тази кутия, да вървя по свой път и да правя неща, които ми харесват. И преди малко повече от 6 години направих крачката, колкото и трудно да ми беше в началото. Дори известно време работех паралелно в един ресторант и се опитвах да проходя сама в бизнеса, но се получи”, откровена е Албена.

Наела помещение в известния блок “Китайската стена” в Зона Б-5. За бутиково производство на торти по поръчка не е необходимо да има витрина и маси за сядане, а просто подходящо помещение за работа.

Впоследствие се преместила в друго помещение в Зона Б-18, като го оформила така, че клиентите

да виждат с очите си как точно се прави

тяхното изделие. Без, разбира се, да навлизат в това пространство от хигиенни съображения.

В началото било доста трудно, защото стартирала бизнеса само със спестените от работата си пари и с малко помощ от семейството, без заеми.

“Но все пак сме преминали през всяко стъпало, без да прескачаме и без да мамим

Градим ателието с малки, но сигурни крачки и стъпваме смело върху добрите думи на клиентите ни. Колкото и да сме малки, “големи” ни правят всички детски усмивки, които сме предизвикали, и всичката любов от сватбите, на които сме гостували. Може да сме малък бизнес, но дори да е клише, сме с най-големите сърца, защото всеки в “Работилничката” обича работата си и идва с удоволствие всяка сутрин. Освен че изградихме името си с конкретен стил, и всяка наша торта се разпознава мигновено”, твърди Албена Стоянова.

В момента във фирмата работят трима души. Самата Албена е в отпуск по майчинство, тъй като има дете на година и половина.

Силната страна на бутиковите сладкарници е, че там по принцип се работи само с истински продукти, а не със заместители. В “Работилничката” например малка част от тортите се правят с маскарпоне, Албена предпочита крема сирене, тъй като позволява по-добро моделиране и направеното с него остава по-дълго време оформено. За онези, които имат алергия към лактозата, използва кокосова сметана.

Смело експериментира. Преди време например започнала да прави алкохолен сладолед, който имал голям успех. Организирала е и безброй благотворителни кампании с “кексчета с кауза” и е успяла да сведе до нула използването на пластмаса в работата си.

Мечтата ѝ е да има още поне няколко места в столицата, в които да идват клиентите ѝ. От чисто практични съображения, защото повечето от клиентите са майки с малки деца и е трудно да пътуват из целия град.

Други от От страната и света

Кметът Николай Димитров даде старт на реконструкцията на важен път в Несебър

Започна реконструкция на пътя от края на ул. „Първа" при кръстовището за гр. Свети Влас до първата пресечка към вилно село „Зора", съобщиха от пресцентъра на Община Несебър

Кметът на Хасково забрани търговията на кози и овце заради огнище на шарка

Кметът на Хасково Станислав Дечев издаде заповед, с която ограничава редица дейности на територията на общината заради възникнало огнище на шарка по дребните преживни животни във ферма в Хасково

Мъж нападна с юмруци шофьор след засечка в Русе, ударил го в лицето и го наплюл

Мъж нападна шофьор в Русе, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента е подаден на 25 ноември. Мъжът е заявил, че докато е управлявал автомобила си по ул. "Борисова" - в района на кръстовището с ул

Пътна помощ след инцидент: основни стъпки и важни точки за безопасността на вашия автомобил

Ако водач попадне в пътнотранспортно произшествие (ПТП), основната грижа е осигуряването на безопасността на участниците и намаляване на щетите. Една от важните стъпки в този процес е правилното

Орлин, който уби жена си Евгения и я напъха в куфар, е вменяем

Орлин Владимиров, който уби жена си Евгения и я напъха в куфар, е вменяем и не страда от личностно разстройство. Това потвърдиха вещите лица, които изготвиха допълнението на психологическата му

>