Пробиотик с магарешко мляко помага при проблеми с дишането, засилва имунитета

13.10.2023 06:30 Христо Николов
Гергана Стоева е започнала само с две магарета. Днес стадото наброява 60 животни, които дои машинно.

11 български фирми от различни краища на страната бяха припознати от двама министри - на иновациите и растежа Милена Стойчева и на икономиката - Богдан Богданов, като смели, иновативни и с потенциал да са лицето на България. Собствениците им са предприемачи, мотивирани да развиват устойчив бизнес с добавена стойност.

А те са компаниите, които “24 часа” отличи в 9-ия си пореден национален конкурс “Големите малки”.16-те фирми грабнаха авторитетното жури с иновативни системи за пожароизвестяване, играчки, които могат да се ползват под наем, безводна козметика, пробиотици от магарешко мляко, производство на различни продукти от киви и др. Наградите си - чек за реклама на стойност 10 000 лв. в платформите на “Медийна група България”, получиха на церемония в “София Тех парк” във вторник. За първи път тази година “24 часа” връчи и 5 поощрителни приза - възможност за реклама на стойност 5000 лв. Партньори на “24 часа” в конкурса са Пощенска банка, Българската агенция за експортно застраховане, А1 България, Visa, “Дънди прешъс металс”, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и “София Тех парк”. А следващите дни четете и за останалите победители.

Произвежда го “Г и Г Фарм”, няма аналог в света

Мнозина знаят, че лечебната сила на магарешкото мляко е известна от дълбока древност и че Клеопатра се е къпала в него. Но този продукт днес преживява истински ренесанс и фермите за отглеждане на магарета дори у нас вече не са рядкост.

Млякото е уникално и защото е хипоалергенно и може да се консумира дори от бебета, алергични към други видове.

Преди всичко обаче то е мощен имуностимулант и успешно се бори с респираторни заболявания

А пандемията и усилията да се справим с последиците от коронавируса засилиха още повече популярността му.

Фирма “Г и Г Фарм” е част от тази нова тенденция, но тя не само отглежда магарета, които дои, а прави от млякото уникални лечебни продукти.

Например бонбони с натурален вкус от лиофилизирано магарешко мляко с доказан ефект върху възпаления на горните дихателни пътища и кашлица.

Или хранителни добавки с добавени билки, които се превръщат в най-мощния имуномодулатор и са благоприятни при различни заболявания.

Пробиотик, който е комбинация от лактобацилус булгарикус и магарешко мляко, е именно един от продуктите

с уникален ефект за човешкото здраве,

включително и за последиците от коронавирусно заболяване. Той е на практика без аналог в световната диетология и профилактика и е разработен съвместно с научно-производствения екип на акад. Мария Балтаджиева и с нейните щамове.

Продуктът вече се изпитва от китайски, испански и германски научни звена и компании. Затова от екипа на фирмата смятат, че оптимизмът им е реалистичен и този, както и останалите им продукти ще заемат важна роля в световната медицина.

Всичко започнало едва преди 3 години, когато управителката Гергана Стоева

си купила две магарета и започнала да ги отглежда в софийското село Желява.

Лека-полека увеличила бройката до 60. Издоеното мляко обаче ставало все повече и първоначалното замразяване вече не било достатъчно.

“Разрових се в интернет, видях, че има и други начини за съхраняване, и така стигнах до Института по криобиология на Селскостопанската академия и с проф. Илиана Начева решихме да лиофилизираме магарешкото мляко”, разказва Стоева.

Това е процес, при който млякото се втвърдява и трае много повече, но без да губи нищо от вкусовите и лечебните си качества.

После ѝ хрумнало да прави бонбони, а среща с Атанас Балтаджиев - син на акад. Балтаджиева, предопределила разработката на пробиотик с добавка на щам от българското кисело мляко.

Продуктите се продават изключително по интернет и Стоева казва, че има вече постоянни клиенти, на които ги изпраща с куриерска фирма. Направила е и електронен каталог с професионални снимки и текстове.

А тепърва ще подписва договори за износ в Дубай, откъдето има интерес. Когато приключат изпитанията в чужди лаборатории, очаква да има поръчки и от тези държави.

Така след 5 години фирмата може да се разрасне с още по-голяма ферма, която да произвежда и изнася повече и по-разнообразни продукти от магарешко мляко.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил: Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ

Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ, каза патриарх Даниил днес по повод празника на светеца, който бе отслужен в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан

Загасен е пожарът в Стара планина под връх Ком

Късно снощи е загасен пожарът в Стара планина под връх Ком, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

>