Борисов и Пеевски се скараха на Денков, че отиде при президента без тях (Обзор)

12.10.2023 22:30 Деляна Къркеланова
Шефът на НС Росен Желязков свика алтернативно заседание за сигурността. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА НС

Трябва да има пълно обединение. Да разделяме властите, е абсурдно и не трябва да се случва по този начин. Бе излишно да има два съвета.

С тези думи Делян Пеевски от ДПС обобщи вчера настроенията в парламента по повод решението на президента Румен Радев да свика консултативна среща за рисковете пред националната сигурност след войната в Израел, а не заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Изолирането на партийните лидери от заседанието на “Дондуков” 2 късно в сряда ги накара да свикат алтернативна среща със службите и правителството в четвъртък, но без Радев.

Провеждането на два формата в този момент обаче предизвика критики от страна на Бойко Борисов към Николай Денков. Експремиерът бе категоричен, че настоящият министър-председател е имало как да избегне това разделяне.

В конституцията е уредено как да се случва и да сме заедно. Денков, ако е имал желание да отидат партийни лидери, щеше да иска Консултативен съвет, от него зависи дали да отиде, или не, там насила не карат, коментира лидерът на ГЕРБ решението на акад. Денков да отиде на “Дондуков” 2 без политическите лидери.

На срещата при президента бяха поканени, но не се появиха вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев. Те обаче дойдоха в парламента вчера.

Това предизвика атака към Денков от страна на Димитър Стоянов, който в момента е секретар по сигурност и отбрана на президента. Той обяви, че двамата не са дошли при Радев по указания на премиера. Те бяха задължени да дойдат на срещата, това е нарушение на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, по указания на премиера, това не е начин на комуникация - като лишиш президента от съществена информация, която е важна за изпълнението на неговите функции, каза Стоянов пред БНТ.

В кулоарите на парламента обаче Денков обясни, че не е разпоредил на Стоянов и Коцев да не идват в президентството, а “просто им казал, че няма много нужда от това, тъй като той и Габриел били там от името на правителството”.

Чух мнения, че може би не трябва да се отзова на поканата на президента, но аз смятам, че институциите трябва да започнат да работят заедно. Информирах политическите лидери, че ще отида. Лидерите, които подкрепят правителството, с другите не виждам никаква основа за диалог, докато се държат по този начин. Те нападат нонстоп правителството с откровени лъжи, отвърна премиерът на Борисов.

Над 2 часа продължи заседанието със службите вчера, свикано от парламентарния шеф Росен Желязков. Той също не отиде при Радев в сряда вечерта, въпреки че бе поканен.

Вината е на президента, че не е свикал КСНС, за да се обсъдят всички гледни точки, обяви след тази среща Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Опозицията също не си спести критиките за двойните съвещания. Президентът не наруши закона, като не свика КСНС, обяви соцлидерката Корнелия Нинова. Според нея и двата съвета са били в странни формати, а заседанието на “Дондуков” 2 било “квазисреща”, защото Румен Радев не харесвал политическите лидери. Управляващите свикали също толкова “ненормален” формат, за да му отговорят. Мястото за решения е КСНС, отсече Нинова.

Костадин Костадинов от “Възраждане” пък обясни решението на президента така: “Той не искаше Кирил Петков да присъства. Нормално е лица, които изнасят държавни тайни, да не бъдат канени на такива съвети”.

Той и Тошко Йорданов от ИТН обаче се ядосаха, че на закритото заседание в НС е имало лица, които не би трябвало да присъстват - депутатите Делян Пеевски и Даниел Лорер, които не са в ръководството на групите си или на парламента. В залата влизали и служители на парламента, които не са подписвали документи за спазване на конфиденциалност.

Макар политическите лидери да констатираха, че нямат оплаквания за информацията и реакциите на службите за сигурност, Атанасов “удари” по шефа на Държавна агенция “Разузнаване” Антоан Гечев. Лидерът на ДСБ заяви, че е “впечатлен и доста озадачен” от констатацията на ДАР, че напрежението в Израел няма връзка с войната в Украйна. За мен това е абсурд, заяви Атанасов, който преди малко повече от месец искаше да слива ДАР с военното разузнаване.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>