Страдаме от контролиран вот, често без финансови измерения

12.10.2023 15:15 Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК
Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Местните избори са особено уязвими при контролиран вот. Дължи се на това, че  в малките общини с големи доходи, резултатите и залозите са много по-високи. Това заяви пред БНР Стоил Цицелков, член на Обществения съвет на ЦИК.

"Ако на парламентарни избори са ви необходими около 10 000 гласа, за да вкарате ваш кандидат, то залозите и резултатите на местните резултатите са много по-високи, особено в малки общини с големи доходи. Такава община например е Несебър, където имаме арестуван", посочи той.

Според него "в България страдаме много повече от контролиран вот, който невинаги има финансови измерения, защото контролът се осъществява по друг начин".

Гражданите трябва да бъдат информирани за своите права и да ги упражняват - никой няма право да види как гласувате. Това е тайна на вота, коментира Цицелков.  По думите му  eдинственият начин да се осигури външно наблюдение в малките населени места е чрез изпращане на наблюдатели.

По тази причина Цицелков призовава гражданите да бъдат отговорни и смели и да гласуват за кандидатите, които наистина ги представляват. Това е начинът да се гарантира, че изборите са честни и демократични, и че гласовете на гражданите се уважават.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>