Израел показа, че дори и най-могъщото разузнаване може да проспи агресията

12.10.2023 15:02 Борис Станимиров
Дим и пламъци се издигат, след като Израел е ударил сграда в Газа.

11 септември 2001 САЩ показа, че технологичното превъзходство не те прави неуязвим.

24 февруари 2022 Украйна показа, че международните договори и гаранциите на великите сили понякога са просто лист хартия.

8 октомври 2023 Израел показа, че дори и най-могъщото разузнаване може да проспи агресията.

В последна сметка, освен от технологията, която е задължителна, всичко се решава от човешкия фактор, от мотивацията, обучението и готовността на нацията да използва оръжие, да се окопае, да се бие за всяка улица и дом, да убива и да умира за страната си, за дома си и за децата си. Нация, способна да защити на първо място съвсем прагматично възможността да се буди жива още много сутрини. А чак след това да постави абстрактните ценности на демокрацията, правата и свободите, идеалите за бъдещето, или пък заветите на предците от миналото.

Питам се, дали тези болезнени очевидности по някакъв начин се отразяват във военната доктрина на България?

Хипстърската идея, която доминира европейските общества от последните 15 години, че войната е абстракция, която гледаме по телевизията да се случва в други континенти и на други, по-бедни и не дотам прогресивни хора, че бюджетите за отбрана са пари на вятъра, които могат да се дадат за помощи за развитие и култура, че е достатъчно да имаме малка, професионална армия, която да служи като експедиционен корпус в далечни точки на света, че момчетата трябва само да произвеждат БВП, а с техните данъци някой ще плати на други да умират за страната/страните ни и че НАТО (разбирай САЩ, разбирай хора като Тръмп и Байдън) ще ни пази заради общите ни ценности във всяка една ситуация... това мислене е малко по-имагинерно, наивистично и пожелателно от Зелената сделка и ВЕИ - трансформацията.

Кога политиците ще пречупят езиците си и ще започнат да говорят за нуждата от промяна в манталитета, законодателството и парадигмите за бойна готовност? Коя държава от комфортния, заспал в прелестта на хедонизма си ЕС ще бъде първа? Дали политиците от "либералния спектър" и "центъра" за пореден път ще проспят тази очевадно първостепенна тема, или отново страхливо ще завират глава в пясъка и ще я подарят на популисти и национал-спекуланти? Ако го направят, сами ще са си виновни. И ще им остане битката за diversity и inclusion, вътре в рамките на въоръжените сили от следващо поколение.

(От фейсбук)

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>