Според пазарите най-острата фаза на конфликта в Израел е преодоляна

12.10.2023 09:18 Юлиан Войнов, икономист
Изгарянето на въглища, нефт и природен газ убива 1,2 млн. души в света годишно

По реакцията на пазарите изглежда, че най-острата фаза на конфликта в Израел вече е преодоляна. Това каза пред БНР икономистът и финансов експерт Юлиан Войнов.

"За разлика от войната в Украйна, която прекъсна много сериозен ресурс за развитие на световната икономика и специално на ЕС, имам предвид газа и най-вече петролните доставки, при конфликта в Израел точно тези вериги не са засегнати. Евентуално може да има някакво прекъсване на други вериги на доставки, които по някакъв начин са минавали през Израел, но като цяло световните потоци едва ли ще бъдат засегнати. Сега по-скоро говорим за несигурност как ще реагира светът. Дали този конфликт няма да се задълбочи, дали няма да бъдат въвлечени и други държави и т.н.. Но за момента, както реагират пазарите, най-острата фаза на конфликта сякаш е преодоляна. Аз забелязвам някакво успокоение", коментира той.

По думите на Войнов доказателство за настъпило успокоение е фактът, че цената на петрола започва да спада след "първоначалния ѝ взрив". "Това говори, че поне към настоящия момент не се очакват някакви сериозни икономически последствия".

Икономистът  коментира и протестите на миньорите и енергетиците от въглищните централи, като подчерта, че бъдещето на въглищната енергетика е обречено: "Каквито и опити да се правят за поддържането ѝ, няма да оцелее, защото глобалните процеси са такива, въглищната енергетика ще умре".

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>