Израел засипва Газа с 250 ракети на час, Нетаняху създава военен кабинет (Графика, обзор)

11.10.2023 23:06
Самолети F-16 Снимка: Архив

Цивилните в капан, всички гранични пунктове са затворени

В Газа скоро ще има само палатки - всяка сграда ще бъде разрушена, зарече се представител на израелските власти в сряда сутринта. Само за един час 250 ракети полетяха към тясната ивица, притисната между Израел, Египет и Средиземно море, а на границата вече се струпват 300 хил. израелци от запаса и чакат заповед да извършат наземна офанзива, съобщи в. “Дейли мейл”.

Въздушните атаки са съсредоточени в северната и източната част на Газа и продължават денонощно. Израелците, които живеят в близост до конфликтната граница, трябваше

да се евакуират по време на ожесточени престрелки

между граничната охрана и силите на “Хамас” в южните градове Сдерот и Ашкелон, където има множество разрушения.

Според палестински източници е поразен и домът на бащата на командира на военното крило на “Хамас” Мохамед Дейф. Смята се, че брат му и двама други членове на семейството са били убити. Не е ясно къде се намира самият Дейф, приеман за мозъка на извършеното през този уикенд нападение срещу Израел. Предполага се, че се крие в лабиринт от тунели под анклава.

Говорител на Израелските сили за отбрана каза, че пехота, бронирани войници, артилерийски корпус, плюс 300 000 резервисти са изпратени близо до ивицата Газа. Целта е да се гарантира, че след края на конфликта “Хамас” няма да може да заплашва или убива израелски граждани.

Поне 1200 израелци са загинали, а над 2700 са ранени според армията. Ответните удари по блокирания анклав са убили 1100 души и са ранили 5339, твърдят властите в Газа.

Сирия и Ливан подкрепиха “Хамас”

и се присъединиха към нападението срещу Израел, като изстреляха ракети, а Египет призовава израелските власти да осигурят безопасен коридор, по който да се евакуират палестинците. Израел затвори границата си с ивицата Газа. Това означава, че пунктът “Рафах”, контролиран от Египет, е единственият възможен маршрут за влизане и излизане на цивилни. Египет обаче го затвори във вторник заради израелски въздушни удари.

С всеки изминал ден хуманитарната криза в ивицата Газа става все по-тежка - хората нямат храна, вода, интернет и ток. Много от местните избраха да останат в конфликтната зона, защото нямало къде да бъдат в безопасност. Всяка къща е мишена на Израел, тъй като няма данни дали в нея се помещават цивилни жители, или военни. Местните се крият в мазета, има ранени хора, до които помощ изобщо не достига. Електрическата мрежа в Газа спря, след като горивото в единствената ѝ електроцентрала свърши. След атаката на “Хамас” Израел наложи обсада на Газа, като прекъсна доставките на електричество, гориво, храна, стоки и вода. Досега местните разчитаха на генератори за ток, но трябва да имат гориво, за да ги задвижат.

“Миризмата на смърт е навсякъде в Газа. Няма вода, няма да има ток, а връзката с мрежата е много лоша. В момента търся вода за пиене”, казва Махмуд Матар, шеф на хирургията в болницата в Газа. Той признава, че дори за лекарите броят на загиналите и ранените е шокиращ. “Телата пристигат на парчета. Аз съм хирург и ми е трудно да приема сцената на смъртта.” Колеги на Матар - гинеколог и уролог, са сред загиналите. Всеки се чуди дали не е следващият.

Междувременно чуждестранни медии бяха допуснати от израелското правителство в град Кфар Аза, през който са преминали бойците на “Хамас”. Той се намира на 5 км източно от Газа. В него са живеели 765 души. Повече от 200 израелци обаче намират смъртта си там. Първите гледки са ужасяващи -

трупове на жени, деца, бебета, много от тях заклани

На този фон премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и опозиционерът Бени Ганц се споразумяха да съставят извънредно правителство. Предстои създаването на военен кабинет, в който ще участват Нетаняху, Ганц и министърът на отбраната. Други двама министри ще бъдат наблюдатели. Това означава, че по време на военния период “няма да се насърчават законопроекти или правителствени решения, които не се отнасят до воденето на войната”, и всички висши назначения ще бъдат автоматично удължени, докато конфликтът продължава.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>