Съдът окончателно: Милена Славова не е тормозила гейове (Обзор)

11.10.2023 21:30
Милена Славова пред съда
Адвокат Деница Любенова

Рок певицата Милена Славова не е дискриминирала гей общността у нас. Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

Срещу нея беше подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация през 2021 г. заради фейсбук статус и телевизионно интервю. Там решиха, че в думите на Славова за гей парада в столицата няма тормоз по признак “сексуална ориентация”. След това Административният съд в София отмени решението, а комисията и ЛГБТ организацията “Действие” обжалваха във ВАС. Настояваха съдът да признае, че певицата е дискриминирала общността, да върне делото в комисията, която да ѝ наложи глоба. Това обаче няма да се случи и казусът приключва.

Решението затвърждава практиката на върховните съдилища в България

да отричат съществуването и правото на личен и семеен живот и на човешко достойнство на ЛГБТИ хората в България. Милена не е невинна, позицията ѝ на ненавист срещу ЛГБТИ общността кристализира в тези две поредни години, в които тя се съюзи с крайнодесни националистически партии и лица. Напротив, поведението на г-жа Славова дава цялостна ценностна оценка на нашата общност и тази оценка има за цел да създаде стереотип на обществено поведение, което да стигматизира цялата ни общност, написа в сряда във фейсбук Деница Любенова от организацията “Действие”, която е страна по делото. Осъдени са да платят 270 лв. разноски по делото на Комисията за защита от дискриминация и 1500 лв. на Милена Славова за разходи по адвокати. От “Действие” призовават последователите си да помогнат с пари и дори публикуваха банковата си сметка. 

Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си, написа Милена Славова през 2021 г. По-късно обясни, че е била провокирана от снимка на гей, който носил българското знаме със задните си части.

Според върховните магистрати обаче Милена Славова е разграничила участниците в гей парада, които демонстрират наклонностите си, от хората с различна сексуална ориентация.

В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, пишат в решението си съдиите Донка Чакърова, Еманоил Митев и Емил Димитров. Според тях общественото положение на Милена Славова не предполага стремеж към публична власт, чрез която да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради, за разлика например от кмета на Москва и кмета на Варшава. Заради тях в Европейския съд по правата на човека има дела, защото са заклеймили гейовете.

Публичният ѝ образ на човек с алтернативно на общественото мнение също изключва възможността да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основата на сексуалната им ориентация. Ясно изразеното разбиране на автора на изявленията за липсата на хомогенност на ЛГБТ общността и поддържането на устойчиви позитивни лични отношения с отделни нейни представители също са решаващи за извод, че

инцидентното използване на отделни фрази с негативно съдържание не е дискриминация,

пишат още магистратите.

Не сме носители на пороци с организирането си и участието в “София Прайд”, не се натрапваме, а защитаваме правото си да бъдем пълноправни граждани на тази държава. За съжаление, ВАС и Комисията за защита от дискриминация не могат да го разберат и се страхуват да застанат на страната на правото!, написа в отговор адвокат Деница Любенова от “Действие”. 

Други от От страната и света

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

>