Путин: Газопроводът "Силата на Сибир" ще достигне проектния си капацитет до 2025 г.

11.10.2023 18:10
Владимир Путин КАДЪР: Първи канал

Газопроводът "Силата на Сибир" ще достигне проектния си капацитет за пренос от 38 милиарда кубични метра годишно до 2025 година, но още сега доставките за Китай надвишават заложените в договорите. Това заяви на пленарно заседание на започналия днес форум Руска енергийна седмица президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Газът от Русия ще минава и по Далекоизточния маршрут, като се обсъждат доставки през Монголия, добави той.

Руският лидер отбеляза, че миналата седмица е даден старт на доставките на руски газ в Узбекистан по газопровода "Средна Азия – Център", който преминава през Казахстан.

Руският лидер подчерта също, че стабилността и достъпността на цените на електроенергията, суровините и горивата трябва да бъдат гарантирани в Русия, предаде БТА. 

Путин отбеляза, че през последните месеци Русия се е сблъскала със скок на цените на бензина и дизеловото гориво. В тази връзка правителството е взело редица решения за нормализиране на ситуацията. Президентът е поръчал на кабинета да действа оперативно в ситуация на дефицит на горива и да приеме превантивни мерки.

Путин не пропусна да отбележи, че със своите действия западният елит е внесъл хаос на световния енергиен пазар и сега участниците в него, каквато е Русия, са принудени да оправят ситуацията.

"Действията на някои наши колеги, западните елити, внесоха безпорядък на глобалния енергиен пазар, включително на пазара на петрол. Отрицателните последствия от тези политизирани стъпки се отразяват на цялата световна икономика", заяви Путин на енергийния форум, провеждащ се в Москва.

"Сега това трябва да се коригира и разбира се ще трябва да бъде направено от отговорни участници на пазара", добави той.

Путин заяви също, цитиран от Ройтерс, че отказът на Германия да сертифицира газопровода "Северен поток-2" и да купува руски газ чрез него не е имал икономически смисъл за Берлин, който сега се снабдява с американски втечнен природен газ на много по-високи цени.

Световната икономика постепенно преминава към многополюсен модел, в който действат няколко центъра на растеж, подчерта Владимир Путин.

Държавният глава акцентира и върху важността от провеждането на Руската енергийна седмица, събитие, на което експерти от Русия и чужбина могат да обсъдят съвместно тенденциите и перспективите за глобалната енергетика.

"Това е особено важно в момента, тъй като световната икономика преминава към многополярен модел, в който действат няколко центъра на растеж, а мястото и ролята на всяка страна се определя от това как тя възприема тези дълбоки, необратими процеси", добави той.

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>