Пъстри професии влизат в политиката у нас, навън са юристи и бизнесмени, но и журналисти

11.10.2023 11:56
Роналд Рейгън е артист, но е завършил икономика и социология, а Маргарет Тачър завършва химия в Оксфорд, а след това право и става съдебен адвокат. СНИМКА: УИКИМЕДИЯ
Преди да се захване с политиката Джорджа Мелони е била журналист. СНИМКА: РОЙТЕРС

Но най-важни са харизмата и да са се доказали преди мандата

Преди кметските избори въпросът за професиите на кандидатите за управленци запали дискусия. Всъщност откъде се влиза в политиката у нас?

България има пъстро множество от образования и професии на министър-председатели по време на прехода – дипломат, съдия, преподавател по стопанска история, преподавател по политическа икономия, цар, пожарникар и бизнесмен, историк и журналист, генерал, бизнесмен, политически офицер, високо оценен учен химик. Засега резултатът е, че България стои на последно място в ЕС по БВП на човек.

През 1989 г. Румъния имаше наполовина от дохода на човек в България. Сега Румъния е с над 30% пред нас, защото стана правова държава.

Имат ли професиите отношение към просперитета

на държавата? Нека видим как е по света.

Една от най-дълго проспериращите държави е САЩ. 80% от президентите им са адвокати. Сегашният президент Джо Байдън е доктор по право, но почти изцяло се е занимавал с политика. Един от най-популярните американски президенти - Роналд Рейгън е артист, но е завършил икономика и социология. Пет години работи като журналист - спортен репортер. Единственият президент от последните десетилетия, през чиито мандати бюджетът на САЩ излиза на плюс, е Бил Клинтън, който е бил адвокат. Е, тогава има и късмет с икономическия възход. И на сегашните си години Бил Клинтън може да говори увлекателно с часове.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц е адвокат. Един от най-дълго управлявалите канцлери в последните десетилетия е Ангела Меркел. Тя завършва физикохимия и е работила по специалността си. Получава докторска степен по квантова химия.

Президентът на Франция Еманюел Макрон вече кара втори мандат. Той направи значителни стопански

реформи, които върнаха страната  сред големите икономически играчи

Макрон е имал кратка кариера във финансовия сектор като инвестиционен банкер в парижката банка “Ротшилд и сие”. Работил е за парижкия “Институт Монтен” - мозъчен тръст с либерална икономическа насока.

Премиерът на Испания Педро Санчес получава бакалавърска степен по икономика от Мадридския университет, по-късно продължава обучението си в бизнес училището IESE.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е работила като журналистка, и то успешна. Но предишният премиер Марио Драги има сериозен принос за реформите в Италия, които стабилизираха икономиката на страната. Той е завършил с отличие икономика в Римския университет “Сапиенца” и има докторска степен по икономика от Масачузетския технологичен институт. Бил е шеф на Европейската централна банка.

Сегашният премиер на Великобритания Риши Сунак е учил философия, политика и икономика в Оксфорд. Като стипендиант на Фулбрайт завършва магистратура по бизнес администрация в Станфордския университет. Работил е като анализатор за инвестиционната банка “Голдмън Сакс”. След това става партньор последователно в два хедж фонда. Спечелва милиони, но въобще не може да се мери с жена си, която по наследство е една от най-богатите жени във Великобритания.

Маргарет Тачър бе министър-председателят на Великобритания, който промени държавата си. Тя завършва химия в Оксфорд и работи няколко години като химик. След това завършва право и става съдебен адвокат, специалист по данъци. Великобритания изоставаше с около 30% по БВП на човек в сравнение с Германия и Франция. Тачър

направи успешна приватизация

По нейно време непрекъснатите стачки на миньори и всякакви други синдикати бяха стопирани, Лондон стана световен финансов център, а Великобритания настигна Германия и Франция.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е бил финансов анализатор в отдела за корпоративни финанси на Chase Bank в Лондон, работи в големи консултантски компании в Лондон в областта на финансовите и телекомуникационните услуги.

Той основава NBG Venture Capital, дружество за частни и рискови капитали. Прави важни и непопулярни десни реформи, но Гърция тръгна по пътя на възхода.

Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку е бил адвокат. Президентът Клаус Йоханис е работил като гимназиален учител по физика. Бил е главен училищен инспектор в окръг Сибиу. За разлика от България Румъния постигна прогрес като правова държава.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е завършил Юридическия факултет на Белградския университет. Имал е частен бизнес в Лондон. След завръщането си в Югославия той работи като журналист. През последните 8 г. Сърбия впрочем

е изградила почти 3 пъти повече магистрали от България

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски е завършил Икономическия факултет на Скопския университет. а после защитава докторантура по икономика в Черногорския университет в Подгорица. Специализира в Харвардския университет, Мюнхенския технически университет, Еразъмския университет в Ротердам и други.

Ковачевски започва кариерата си в Македонския телеком като директор “Маркетинг и управление на продажбите”. Да отбележим, че последните 8 г. Северна Македония е изградила над 3 и половина пъти повече магистрали от България.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е завършил бизнес специалност и е работил като мениджър в частния сектор. Независимо от високата инфлация Турция постига висок икономически ръст.

Преди да стане премиер на Нидерландия, Марк Рюте има успешна бизнес кариера в Unilever.

Премиерът на Австрия Карл Нехамер е изкарал като доброволец офицерски курсове и се е дипломирал с чин лейтенант. Работил е като инструктор на информационни офицери за Федералното министерство на отбраната.

Многомандатният премиер на Унгария Виктор Орбан се е изявявал като журналист и е съосновател на дисидентското списание за социални науки.

Президентът на Русия Владимир Путин е завършил Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. Направил е класическа кариера в КГБ до чин полковник, включително пребивавайки в Германия. През 1997 г. става доктор на икономическите науки.

Президентът на Китай Си Дзипин е учил химическо инженерство в университета “Цинхуа”.

Премиерът на Испания e икономист, премиерът на Полша е бил председател на банка, на Белгия - бизнес инженер, на Португалия – адвокат, а японският е завършил право, но е работил като финансист.

Вижда се, че в Европа държавните ръководители са завършвали всякакви специалности. В САЩ залагат на завършилите право. Но не това е определящото.

За да просперира един политик, най-важно е да има харизма, което означава да бъде преди всичко

добър артист и публицист

Артист, за да е убедителен в това, което казва, дори и за неверни неща, да може да ентусиазира и увлече хората след себе си. А публицист – за да може да каже на разбираем език и най-сложните неща.

Неслучайно много от държавните ръководители, независимо от образованието и основните си занимания, са се изявявали и като журналисти. Артистът Володимир Зеленски успява да консолидира Украйна във военните действия срещу Русия.

Но съвсем друг въпрос е кои са най-полезните за държавата си политици. Най-често такива се оказват тези, които са умни, знаещи и волеви. Един добър критерий за това е

имали ли са успехи в професията си в периода преди политиката,

като безспорно са се доказали тези, които са имали впечатляващи и безспорни постижения в частния бизнес.

Няма успешен политик без комплекс от изброените качества. Въпросът е какво е качеството на тези качества.

Други от Анализи

Свободата тук е свободия, разказват как спазват правилата в чужбина, люпейки семки на земята

Днес често говорим за европейски ценности. Българите сме много специфична подправка, която не понася лесно на чужденците. В същото време сме и традиционна балканска гозба

Защо убийството на Синуар е най-тежкият удар в историята на „Хамас"?

Ликвидирането на лидера на "Хамас" е най-тежкият удар, насочен срещу организацията от създаването на движението до сега. Въпреки ликвидирането на редица други лидери основатели на движението "Хамас"

Поотделно сме се кротнали в зимата на нашето недоволство

Ако не разчита на златна рибка и не завижда, българинът ще е щастливец Гледаме статистическото изследване на Евростат относно доволни ли са от живота жителите на страните  в ЕС

Терорът над жените в Турция става все по-брутален

В този слънчев есенен ден около 300 млади жени са се събрали в истанбулския кврал Кадъкьой от анадолската страна на Босфора. Те са тук, за да протестират срещу насилието над жени и момичета

Българите мразим правилата, но ако трябва да се направи мръсно, този с властчица ще ги спази

Това, мисля, е толкова огромен и всеобхватен въпрос, че донякъде ми заприлича на въпроса „Защо българинът е българин?". Естествено - могат да се изтъкнат много факти за българското "свободолюбие"

>