Проверяват две директорки за фалшиви дипломи от селско училище в Пловдивско

10.10.2023 11:06 24 часа Пловдив онлайн
Шефката на просветния инспекторат в Пловдив Иванка Киркова.
СУ “Найден Геров” е известно като Столиновската сорбона, защото е единственото средно учебно заведение в етническия квартал.

МОН сезира прокуратурата за нанесени оценки на починала ученичка в Столипиновската сорбона

Пловдивският просветен инспекторат е предприел проверки срещу две директорки за издаване на фалшиви дипломи, потвърди началничката на РУО Иванка Киркова. Едната е Сашка Кръстева, бивша шефка на училището в Песнопой, която оглави наскоро СУ "Найде Геров" в Пловдив, след като министърът уволни тамошната директорка Диана Гавазова за писани оценки на починала ученичка. 

Сигналът срещу Кръстева е подаден от настоящата шефка на училището в село Песнопой Мария Мустакова. От своя страна Кръстева също е сезирала просветния инспекторат срещу наследничката си, че по нейно време са издавани фалшиви дипломи на ученици. 

"Работи се и по сигнал на учител, според който учениците в Песнопой в момента не посещават занятия", обясни пред "24 часа" Киркова. Тя очаква до края на месеца да има резултати от проверката на РУО. И обеща да вземе строги мерки. "Изискали сме цялата документация от община Калояново, към която се води село Песнопой", поясни Киркова.

Сашка Кръстева оглавяваше тамошното школо до 1 август тази година, а от 29 септември е и.д директор на СУ "Найден Геров", известно като Столипиновската сорбона.

Междувременно МОН сезира прокуратурата за оценките, писани на починалата ученичка от "Найден Геров". Проверката стартира по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, припомнят от министерството.

Цялостната проверка на МОН откри сериозни нарушения и данни за съставяне на документи с невярно съдържание. Установено е, че 11 учители са въвеждали неправомерно оценки в електронния дневник на ученичка, загубила живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия въпреки липсата на момичето още от началото на учебната година.

В хода на проверката бяха констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки по определени предмети.

Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствия или са открити такива, за които има съмнения дали са автентични.

В резултат на установените нарушения МОН възлага на началника на РУО-Пловдив да издаде заповед със задължителни предписания на директора на СУ „Найден Геров“. Те включват отстраняване на пропуските и нарушенията, търсене на дисциплинарна отговорност от съответните педагогически специалисти, както и осъществяване на системен контрол, свързан с отразяването на отсъствията и вписването на оценки в задължителната училищна документация.

Още преди да приключи цялостната проверка, със заповед на началника на РУО-Пловдив беше освободен директорът на училището.

Още при образуването на проверката министърът на образованието проф. Галин Цоков категорично заяви, че няма да допусне подобно грубо и неморално погазване на правилата в българската образователна система. След констатациите е разпоредено провеждането на серия от изненадващи проверки на територията на цялата страна в училища, в които има голям брой ученици в риск от отпадане. Целта е превенция и недопускане на подобни груби нарушения в образователната ни система.

Други от Просветни

Вижте кога ще е измерването на умения в областта на природните науки за 9. клас

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства

№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

Дай шахче, дай шахче. Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение. И той казва: Дайте да ви покажа нещо

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

>