Газа може да е само началото

10.10.2023 08:00 Иван Гарелов
Дим и пламъци се издигат, след като Израел е ударил сграда в Газа.

Вероятно е да пламнат и други военни огнища по света - Путин май е решил да изтощи САЩ с тях

Българското разузнаване - политическото и военното, са заблудили българския парламент, че война на Русия срещу Украйна няма да има. И това е станало само дни преди началото на войната! Призна го по телевизията бивш зам.-началник на военното разузнаване.

Не знам от какви източници са се подвели нашите спецслужби. Достатъчно беше да ползват легални източници като речи, изявления, интервюта в медиите, за да предвидят, че война ще има. Аз лично така постъпих, дори посочих в коментара си, че вероятната дата е след закриването на олимпиадата в Китай, където Путин се кипреше на трибуната. Така и стана.

И когато Русия навлезе в Украйна, споделих това, което всички си мислеха - сега вече светът става съвсем нестабилен, никаква спойка от международни договори и споразумения не крепи мира и всяка страна може да предяви своите исторически претенции чрез война.

Много по-тежка е вината на израелското разузнаване, признато за едно от най-силните в света, което не предвиди масовото нахлуване на бойци на “Хамас” на израелска територия, поставило началото на истинска “война” според израелския министър-председател. Закъснялата реакция струва живота на много израелски граждани.

Няма съмнение, че Израел ще засипе Газа с бомби

и ще преследва всеки от федаините на “Хамас” за кърваво отмъщение. Със забележката, че ще има мъчителни усилия и преговори за съдбата на отвлечените израелски военни, както и на обикновени граждани.

Израел предвидливо удари в Ливан по позициите на радикалното проиранско движение “Хизбула”. Бих могъл да изясня в следващ коментар какво ще представлява отмъщението на Израел, какви ще са последиците и защо Газа е такъв източник на екстремистки акции. Предпочитам обаче да избързам с едно важно предупреждение за възникването и разрастването на други военни огнища и сблъсъци по света в най-скоро време.

Основата за подобно очакване са само легални източници- чета, мисля и казвам.

Руският президент Путин е доказал и при предишни кризисни ситуации (Сирия, Крим), че обмисля комплекс от съпътстващи действия, които да направят главния удар по-ефективен. И тъй като е достатъчно суетен, както всички диктатори, той дръпва една програмна реч, с която подготвя общественото мнение за предстоящи геополитически промени като добре обмислена, неизбежна намеса в световния ред. Като се започне от прочутата му мюнхенска програмна реч, в която за пръв път хвърли ръкавица на Запада, до последната му реч, в която казва, че не може да има деление на света на “цивилизовани страни” и всички останали. “Русия е против това разделение и прави всичко възможно да реши световните проблеми.” Тези думи не са хвърлени на вятъра. Те имат точен адресат. Техният адресат е към тези страни, които Западът не брои като “цивилизовани”.

Вероятно Путин е решил, че е дошло времето да включи тези страни към своята битка с лошия Запад. Досега подкрепата от тези страни към Русия е била преди всичко политическа, но идва време за “Калашников” и РПГ. САЩ трябва да бъдат заобиколени от нови и нови бойни огнища, които ще разпръснат и изтощят силите му, ще предизвикат недоволство в самата Америка.

Сегашната атака на “Хамас” срещу Израел, колкото и да изглежда обречена на кървав погром,

активира автоматично свързаните с движението страни като Иран, Сирия, ливанската “Хизбула”

Турция, нагърбила се с ролята на защитник на палестинците в Газа, не може да бъде безучастна. Останалите арабски държави ще трябва да си припомнят, че имат дълг към съдбата на палестинците.

Прибавете към възпламеняването на близкоизточния проблем верижната поредица от преврати в бившите френски колонии в Африка, където се развява вече руското знаме като символ на свобода и солидарност. Там действаше доскоро “Вагнер” и неслучайно Путин възстановява групировката.

Досега Русия се въздържа от пряка намеса в страните от Латинска Америка, където има силно влияние в последните години, като противовес на американското попечителство. Ще следим с широко отворени очи.

Именно разширяването на конфликта със Запада в по-широк геополитически план трябва да се разглежда и сравнително пасивната позиция на Москва, която не се намеси на страната на арменците в конфликта с Азербайджан. Тази страна благодарение на природните си богатства доби силно влияние в мюсюлманските страни и не само там.

Ако тези предполагаеми планове на Москва се реализират в достатъчно широк мащаб, Пекин ще бъде принуден да изостави изчаквателната си позиция на пасивна подкрепа за Русия и да защити името си на лидер на страните от Третия свят. А севернокорейският Швейк е готов на всякакви авантюри със своите опасни играчки.

А какво ще стане с Газа?

Газа е едно гигантско гето, в което царят мизерия, нечистотия, ниска култура. Там гневът и омразата са безпределни, те не признават никакви нюанси, никакви компромиси. Ето защо Газа се оказа най-плодородното място, където радикални ислямски режими да сеят семето на фундаментализма и “свещената война”. Семето на тероризма. При тази чудовищна безработица и беднотия Газа е резервоар за готови на всичко млади самоубийци. И затова пътят към победа над тероризма минава задължително през победа над мизерията в Газа.

При едно от посещенията си в Газа седнахме с оператора в джипа с израелските войници и изпитахме какво е да те замерят с едри камъни безстрашните палестински момчета. Тогава попитах един от израелските висши офицери какво постигат с бомбардировките над бунтуващата се Газа, след като избитите две-три хиляди души пораждат нова омраза в новите поколения. Е, след като е така, на две-три години ще жънем ливадата.

Ливадата става все по-гъста, помислих си аз. Виждаме резултата.

Други от Анализи

Балканци, брат! Вместо да редиш щайгите в мазето, сочиш кой е чалгар и се чувстваш значим

За Златан Ибрахимович има "Луда по тебе", за Ноле - не?! Щото така, за 5 минути слава И тия, и ония са все балканци, брат! Знам, че култовото изречение на Щастливеца е че и тия, и ония са маскари

С 4% расте доверието към ЕС у нас, а с 8% - към НАТО

Доверието на българите към ЕС е скочило с 4% до 59,5%, а към НАТО с 8% до 40,1% от септември 2023 г. до септември 2024 г. Това показва представителен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" между 28

При условна присъда за пияни шофьори - да гледат клипове с трагедиите след катастрофи

САЩ и други държави задържат 3 дни в ареста хванатия да кара пил През 2022 с близо 70% са се увеличили шофьорите, заловени да карат след употреба на наркотици. През цялата 2022 г

Унижихме ли първата жена президент в Скопие?

През 2016 г. подобен вой предизвика и снимка на Борисов с Ердоган Истерията, че на срещата на българския държавен глава Румен Радев с неговата колежка от РСМ Гордана Силяновска-Давкова в София не е

България удари джакпота с ресора си в ЕК, но Фон дер Лайен направи разбъркан пъзел

Вижда се разминаване при припокриването на отговорностите и ресорите, още не знаем защо Средиземноморието става специален регион Предложеният състав на Европейската комисия от председателя Урсула

>