Екатерина Михайлова: Не добре обмислени и мотивирани са промените в конституцията

08.10.2023 09:20
Проф. Екатерина Михайлова КАДЪР: bTV

Безспорно има проблемни места в конституцията. Една от темите е съдебната власт. 4 от 5-те промени, правени досега на основния закон, са на тема съдебна власт. Още при създаването й нещо не е било наред. Сега се прави 6-а промяна и отново основният проблем е съдебната власт - да бъде гарантирана по-голяма самостоятелна и независимост на съдиите, те да се избират от мнозинство в кадровия орган.

Това коментира в предаването "Тази неделя" проф. Екатерина Михайлова, дългогодишен бивш народен представител, конституционалист и университетски преподавател.  

Според нея въпреки всички критики по отношение на съдържанието и на времето, когато е писана, настоящата конституция е свършила основните си задачи - демократизирането на страната и зададената посока към ЕС и НАТО.

Екатерина Михайлова е категорична, че самата промяна няма да оправи нищо, важни са следващите промени на законите - най-вече този за съдебната власт, както и кои нови хора ще бъдат избрани в съдебната система. 

Ако някой си представя, че догодина върховенството на закона да бъде гарантирано, няма да стане. Промяната на конституцията е само една крачка, макар и основна, смята Михайлова.

На настоящите депутати проф. Михайлова постави средна оценка - предложенията им не били добре обмислени, нито добре мотивирани - например идеята им за служебното правителство, което да не се назначава от президента. Самата от години  иска то да бъде премахнато, но по думите й депутатите предлагат текстове, които не решават въпроса. 

Кой може да стане премиер и как да бъде сформирано служебното правителство - предлаганите формули не са работещи, смята тя. Например - председател на Народното събрание да стане премиер - той е политическа, фигура, което е проблем, ще има проблем при избори, а може и да откаже. Ако пък е председател на Конституционния съд, има конфликт и несъвместимост, каквато има и при управителя на БНБ, който по закон трябва да е деполитизиран. Те двамата също могат да откажат, изброи Екатерина Михайлова. И попита - ако парламентът може да си избере правителство,  защо трябва да се занимаваме със служебно.

Според нея в предложенията за промени на конституцията липсват солидни мотиви. Спорен момент по думите й е и промяната, която разрешава двойното гражданство. То е принадлежност, каза тя. И попита - ако има конфликт между България и Франция например, как би гласувал един депутат с двойно гражданство.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>