Умното паркиране в Пловдив работело четвърти ден. Някой да е усетил?

05.10.2023 12:25 Никола Михайлов
Директорът на "Паркиране и репатриране" Ненко Калакунов, Николай Недялков от "Тикси" и шефът на "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов (от ляво надясно).

Служителите проверяват за плащане и глобяват електронно, а приходите за общината се отчитат в реално време

Системата за умно паркиране в Пловдив вече работи от понеделник. Ако имаше проблеми, щяхте вече да разберете. Доста работа успяхме да свършим и резултатът е налице. 

Това съобщи изпълнителният директор на "Тикси" Николай Недялков. Фирмата изгражда голямата електронно-билетна система на Пловдив за близо 12 млн. лв., част от която е и умното паркиране. На този етап нови удобства за гражданите няма, но е модернизирана работата на служителите, които следят за правилното паркиране. 

"Основните процеси по контрол и заплащане са изцяло дигитализирани. Наказателни паркинги, паяци, са вече част от системата. Всеки човек си има устройство", обясни Недялков. Според него това намалява човешката грешка и ускорява работата на служителите. "Като кажат хората SMS паркиране, за всички е нещо лесно и елементарно. Зад това обаче стоят десетки хора. Трябва да има екипи, които проверяват, които слагат скоби, които санкционират за неправилно паркиране. Живеещите на определени улици могат да си издадат пропуск и подават заявление. Тези процеси се случваха скрито от хората. Сега се правят със системата", каза още шефът на "Тикси". И посочи, че вече служителите няма да трябва да смятат на ръка каква глоба да вземат от нарушителите, а всичко ще излиза автоматично. 

"Плащането е част от обхвата на системата. На този етап за хората няма разлика, но се работи по преминаването към плащане с карти. Новото е за тези, които работят със системата", заяви директорът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов. Той обясни, че вече в реално време могат да се видят приходите от паркиране. По план обаче трябва в следващите 3 месеца гражданите да започват да виждат предимства. 

"В началото бях малко притеснен как ще заработи системата. Не исках да се усети, че работим с ново приложение. И го постигнахме, вече съм спокоен. Почти на 99% е изключен човешкият фактор", каза директорът на "Паркиране и репатриране" Ненко Калакунов. По негови думи трбява да бъдат надградени паркоматите в синята зона на Пловдив, за да имат гражданите възможност да въвеждат номера на колата си, а не да взимат талонче, което да поставят в колата. Така служителите ще проверяват дали някой си е платил единствено в системата и няма да им се налага да спират и да гледат автомобилите. "Трябва да се монтира клавиатура, това е инвестицията. Проучването е правено преди 2 години, сега цените са съвсем различни. Можем да го направим за часове, когато е на дневен ред", уточни Калакунов. 

Съвместно със системата за паркиране, от "Тикси" работят и по тази за градския транспорт. Все още не е проучено каква част от съществуващото оборудване ще може да се използва и какво ще се купува отново. Очаква се системата да стартира в пълен обем през юни следващата година. 

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>