7 годишни заплати заделяме за 70 кв. метра в София (Графика)

04.10.2023 14:42 Христо Николов

България е на второ място в ЕС по ръст на цените на имотите

Независимо от ръста на заплатите, който изпреварва инфлацията, жилищата в България стават все по-недостъпни за купуване. 7 брутни годишни заплати са нужни за двустайно жилище от 70 кв. метра в София. В Румъния трябват възнагражденията за 6 години и 3 месеца, показва последното издание на Dеlоiіttе Рrореrtу indех 2023. С него се прави анализ на големи европейски градове в 27 държави. Достъпността се измерва според средната цена на жилищата и средните заплати.

Така най-лесно се оказва, че двустаен апартамент от 70 кв. метра се купува в Белгия и Норвегия. В първата държава са необходими заплатите за 4 години и 3 месеца за апартамент от 70 квадрата, а във втората – за 4 години и 7 месеца. Следват Дания, Словения и Италия. После идва ред на Румъния и Гърция, а България е на осмо място.

Най-трудно се купува двустаен в Словакия и Чехия, където трябват съответно над 14 и 13 годишни заплати.

Почти навсякъде в Европа достъпността на жилищата се влошава,

включително и в България. У нас тя се е понижила с около 12% в сравнение с 2022 г. Това показва, че цените на имотите растат с по-големи темпове. Ако започналото вдигане на лихви по кредити се пренесе догодина и у нас, то

покупката на жилище ще е още по-трудна

Освен това според данните на Евростат страната ни се нарежда на второ място в ЕС по поскъпване на имотите с 10,7% на годишна база в края на второто тримесечие на 2023-а. Пред нас е само Хърватия с 13,7%. (виж графиката)

Това, че хората все по-трудно могат да си купят жилище, започва да се превръща в проблем в редица държави по света.

В Канада например цените са толкова високи, че наскоро правителството на Джъстин Трюдо се принуди да приеме двугодишна забрана чужденци да купуват жилища.

В някои западноевропейски градове положението е същото, като там и наемането на имот е проблем заради високите цени Например в Лисабон около 70-80% от жилищата в историческия център на града са резервирани от туристи.

Средният месечен наем в столицата на Португалия е 2000 евро на фона на минимална заплата от 760 евро и средна - малко над 1000.

Самият кмет на Лисабон Карлош Моедаш определя ситуацията като “най-голямата криза на нашето поколение”.

Португалското правителство дори прие специален план “Повече жилища”. Той предвижда законодателни промени, които да сложат ограничение върху ръста на наемите, каквото има в Берлин, ускоряване на издаването на разрешителните за строеж на нови жилища, ограничения върху краткосрочното отдаване под наем, прекратяване на програмата за златна португалска виза и др.

В София положението все още не е стигнало до там, но средният наем за двустайно жилище вече се движи между 450 и 550 евро. Достатъчно е жилището да се намира в рамките на “голяма София”, т.е. да не е оттатък околовръстното, за да се сложи цена от 600 евро за месечен наем и дори повече.

По груби оценки наемите в столицата са се вдигнали с 30-40% за последната година

Средният наем на практика е горе-долу колкото една месечна вноска по ипотечен заем, а често и по-висок.

И това не е много чудно, като се има предвид, че има доста голямо търсене. Защото хората, които доскоро оглеждаха апартаменти за купуване, се отдръпнаха заради високите цени и ако имат нужда да живеят някъде, се насочват към наемане.

Други от От страната и света

Раздвижване за “Струма” - догодина тръгва строеж на едното платно в дефилето

Платното на магистрала “Струма”, което заобикаля Кресненското дефиле, може да бъде построено до 2029 г. По него се работи, към момента са платени първите 111,7 млн. лв

Стара Загора на пето място по заплати в страната, Пловдив е след нея с 1973 лева

12% е годишният темп на нарастване на възнагражденията Цифрите, които стряскат: всеки четвърти жител в региона е живял под линията на бедност Област Стара Загора държи петото място в страната по

Само в "24 часа" на 9 октомври: Търси се Георгиев, организирал източването на милиони от театри

Само в "24 часа" на 9 октомври четете: Защо крадем от културата? Търси се Георгиев, който бил истинският организатор на източването на милиони от театрите

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

Той не се интересува от другите. Коварно се прикрива, може и шеф да ви стане "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Майката на Евгения: След убийството ѝ Орлин е планирал бягство в чужбина с детето (Обзор)

В неделя се навършват три години от смъртта на младата майка, която остави сираче 6-годишно момченце Орлин Владимиров, подсъдим за убийството на съпругата си Евгения

>