Варненски дом, в който се говори за математика създаде шампиона Веселин Маркович

03.10.2023 13:23 Надежда Алексиева
11-класникът Веселин Маркович от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна
Веско с още трима участници по време на едно от състезанията

“Още от детската градина се състезавам по математика, а по информатика започнах в пети клас”, казва 11-класникът Веселин Маркович от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна.

Увлечението му по математиката е почти неизбежно, след като

цялото му семейство - родителите, брат му и сестра му, е с математика в кръвта,

всички те са били състезатели и тази наука е била честа тема на разговор в ежедневието.

За своите 17 години Веселин има доста победи зад гърба си - сребърни медали от Младежката балканиада по математика 2021 и от Европейската младежка олимпиада по информатика за 2020 и 2021 г., златен медал от Балканиадата по информатика 2021.

Най-новото постижение - бронзов медал от 64-ата международна олимпиада по математика в достойна конкуренция с 672-ма ученици от 112 държави в Япония.

Определено е трудно да се съчетават двете науки и да се отделя време за подготовка, но на мен ми харесва и така се разнообразявам. За мен правилното разпределение на времето е ключово.

Състезанията по математика са с формат на олимпиадата (3-4 описателни задачи за 4 или 4 часа и половина). Те, както и състезанията по информатика изискват много здрави нерви, а на състезанията по математика с повече тестови задачи за по-малко време се набляга на представянето под стрес.

Добре е човек да познава добре способностите си, силните и слабите си страни, разсъждава младият математик.

Добра концентрация, устойчива психика, издръжливост - това са качествата, необходими за успеха. Е, и малко късмет. И всичко това подкрепено от солидни знания.

Пътя към успеха си Веселин не извървява сам -
до него са преподавателите

Юлия Димитрова по информатика и Веселина Тодороска по математика, на които той благодари от все сърце.

Отличникът не бърза много с планове за личния си живот и не си пада много по дългосрочните планирания - както казва, целият свят се променя прекалено бързо.  

В университета ще следва специалност, свързана с компютърни науки, но не е решил дали тук, или в чужбина. Би искал да спечели стипендия в някой престижен университет.

Обича да играе шах, тенис на маса и компютърни игри, да гледа филми

и да излиза с приятели.

Гордее се със себе си, че е успял да се класира в цели два национални отбора - по информатика и по математика.

Япония впечатлява младежа с мащаба си, не може да се нагледа. За 10-те дни, прекарани там, той се запознал с много математици, успял да се потопи в атмосферата в Страната на изгряващото слънце.
“Токио е толкова огромен, че там се чувствах много малък, хотелът ни беше 50-етажен”, спомня си Веселин.

Сега мечтае отново да се класира в двата национални отбора и да спечели златен медал.
“Някои дни решавам много задачи, през други - си почивам. Но

когато се потопя в задачите, времето тече различно и се изгубвам в него.”

В комбинаториката е най-голямата му сила. Успешно прилага наученото в реалния - истински, живот.

Понякога вижда предизвикателства от ежедневието като задачи и ги решава с логическо мислене. В някои ситуации получава похвали от приятели, че е излязъл от заплетена ситуация.

“Математиката е общ език, който обединява всички. Учи ме на труд и дисциплина и да не се отказвам никога. Но това не значи, че е скучна, напротив - за мен тя е красива.

Ако човек се задълбае, ще види колко красиви задачи има”, казва философски младият математик Веселин Маркович.

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>