Нобеловата лауреатка Каталин Карико е помислила за майка си, която винаги е вярвала в нея

02.10.2023 15:40
Проф. Каталин Карико

Унгарката Каталин Карико, която беше удостоена с тазгодишната награда за физиология или медицина заедно с американеца Дрю Уайсман, каза, че е мислила за майка си, която винаги е вярвала в нея въпреки разочарованията, предаде АФП.

Карико, с която се свърза с шведската радиостанция SR, първоначално не е повярвала, когато е чула новината, реагирайки със смях. Тя е гледала на живо обявяването на лауреатите от Кралския Каролинския институт, след което възкликва, обзета от емоция: "Мисля, че... Мисля, че това е невероятно".

Първите мисли на Нобеловата лауреатка се насочват към майка й. "Преди десет години тя слушаше обявяването. Казваше ми: "Може би ще кажат твоето име, ще слушам, когато го обявят", разказва Карико пред SR.

"Година след година тя слушаше. За съжаление преди пет години майка ми почина на 89-годишна възраст. Може би сега тя слуша от от небето".

Американецът Дрю Уайсман на свой ред каза, че първоначално е помислил, че става дума за измама, когато "Кейти" му е съобщила новината.

"Седях на леглото си и чаках. Чудехме се дали някой не си прави шега с нас", сподели Нобеловият лауреат.

Запитан как ще отпразнува наградата, Уайсман каза, че не би се определил като "парти животно". Все пак той добави, че вероятно ще излезе със семейството си на един хубав обяд, след което ще се върне на работа.

68-годишната Каталин Карико и 64-годишният Дрю Уайсман, дългогодишни колеги от университета на Пенсилвания, вече са носители на няколко престижни награди за своите изследвания. Сред тях е "Ласкер" през 2021 г., която често е смятана за предшественик на Нобеловата награда, предава БТА.

Техните значими открития датират от 2005 г. Първите а ваксини с иРНК срещу КОВИД-19 впоследствие са произведени от лабораториите "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

Каталин Карико е родена през 1955 г. в Солнок, Централна Унгария. През 1982 г. получава докторска степен от университета на Сегед и до 1985 г. провежда изследвания в Унгарската академия на науките в града. След това тя работи в университета "Темпъл" във Филаделфия и в университета по медицински науки в Бетесда. През 2013 г. Карико става вицепрезидент, а след това старши вицепрезидент на "Бионтех Ар Ен Ей Фармасютикълс". От 2021 г. тя е професор в университета в Сегед и извънреден професор в училището по медицина "Перелман" към университета на Пенсилвания.

Дрю Уайсман е роден през 1959 г. в Лексингтън, Масачузетс, САЩ. Получава степените доктор по медицина и доктор по философия от Бостънския университет през 1987 г. Преминава клинично обучение в медицинския център "Бет Израел Дийкънес" в Харвардското медицинско училище и постдокторантура в американските Национални институти по здравеопазване(NIH).
През 1997 г. Уайсман създава изследователската си група в училището по медицина "Перелман" към университета на Пенсилвания. Нобеловият лауреат е директор на Института за иновации в областта на РНК в Пенсилвания.

Други от Възход и падение

Тих и смирен, Джокович целунал мощите на свети Стефан Милутин, помолил се и дарил за "Света Неделя"

Известният със своята религиозност Новак Джокович е направил изключително впечатление по време на посещението си в църквата “Света Неделя” в София. Един от най-великите играчи в историята на тениса

Италия върна на Канада открадната емблематична снимка на Уинстън Чърчил (Видео)

Италия върна на Канада емблематична портретна снимка на Уинстън Чърчил, открадната от хотел в Отава преди повече от две години и продаден на търг на нищо неподозиращ италианец

Дъщерята на Бил Гейтс: Загубих приятели заради конспирациите за баща ми (Видео)

Една от дъщерите на Бил Гейтс разкри, че е загубила приятели заради многото конспиративни теории свързани с нейния баща милиардер. 22-годишната Фийби Гейтс

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пак с благотворителна кауза за ЧРД

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който утре, 21 септември, навършва 43 години, ще спази наложената от самия него традиция и ще организира парти за ЧРД с благотворителна кауза

Шакира напусна сцената на концерт, след като фенове я снимаха под роклята (Видео)

Певицата Шакира, която наскоро се оказа в центъра на скандал за укриване на данъци, рязко напусна сцената, след като забеляза фенове да я снимат под роклята

>