Забравяме за лятото, но зимата е още далеч

02.10.2023 07:00
Средата на месеца ще е слънчева и мека.

Застудяване и дъжд идват чак в края на октомври

Със слънце и температури между 24 и 30 градуса започна октомври, съобщи за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. В топли и слънчеви дни живакът ще скача над 20 градуса - типично за златната есен. Средните минимални температури ще са между 4 и 9 градуса, а средните максимални - между 16 и 21.

Макар да е време за прощаване с лятото, зимата все още е далеч, уверява синоптикът. Периодът ще е подходящ за разходки, тъй като не се очертават много валежи - превалявания ще има от 4 до 5 октомври, когато максималните температури ще паднат до 18-24 градуса. Ниски облаци и ръмежи ще има по Черноморието от 6 до 7 октомври, но на запад ще бъде слънчево.

На 8 октомври от север ще проникне хладен въздух. Бързо ще преминат облаците над западните и над източните райони. “В Източна Стара планина ще превали слаб сняг, колкото до напомни за идващата зима. Октомври е най-цветният месец в планините. Високите била и върхове ще побеляват от сняг, а гористите пътеки се засипват с шарен килим от падащите листа на дърветата”, каза Петър Янков.

От 9 до 14 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури от 18 до 23 градуса. След това от североизток ще дойдат сравнително студени континентални въздушни маси, които ще докарат валежи в източната половина от страната. Температурите в населените места ще паднат до 10-15 градуса.

Седмица слънце ни очаква след 17 октомври, но съпроводена със студени утрини и условия за есенни слани. От 27-и до края на месеца се очакват интензивни валежи, които ще преминават в сняг по високите полета и планините. Дневните температури в населените места ще няма да превишават 8-12 градуса.

Други от Времето

Вижте кога времето ще се затопли

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ синоптикът Анастасия

Предимно слънчево, но хладно време ни очаква днес, в Пловдив 21 градуса

Доста хладен първи учебен ден посреща пловдивските ученици. Над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време

Първи сняг заваля на Мусала

След Алпите - сняг и на връх Мусала. Първите снежинки са прехвърчали вчера в Рила, но снежна покривка не се е образувала, пише NOVA. Циклонът, който бушува в момента над Западна Европа

Климатологът Симеон Матев: Лятото свърши, но трите почивни дни в края на седмицата ще са топли

Лятото свърши. И да има топли дни, няма да са като летните. Трите почивни дни в края на седмицата ще са съпътствани с приятно време. Това заяви климатологът Симеон Матев

Туристите в планините да очакват дъжд и студено време в планините

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК)

>