300 000 руски граждани с имоти у нас, кога ще спрем да пускаме автомобилите им (Обзор)

01.10.2023 21:16
Делян Пеевски настоя страната ни незабавно да наложи забраната автомобили с руски номера да влизат у нас.

Делян Пеевски призова България да изпълни санкцията, решена от ЕК на 11 септември

Почти три седмици, след като Европейската комисия наложи забрана за влизането на автомобили с руски номера на територията на Европейския съюз, депутатът от ДПС Делян Пеевски призова страната ни да изпълни санкцията. Тя вече се прилага в няколко европейски държави.

На страницата на движението във фейсбук Пеевски

настоя

министрите

на вътрешните

работи и на

финансите да

разпоредят

на Гранична полиция и митниците “да приложат изпратената преди повече от две седмици от ЕК забрана”. Тя е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души. Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попадне в обхвата на митническите кодове.

Делян Пеевски обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на Европейската комисия във връзка със сигурността на границите на България като европейска държава е

от ключово

значение за

присъединяването

на страната

към Шенген

“От бързите и адекватни действия на правителството по отношение на изпълнението на изискванията за присъединяването на България към Шенген зависи до края на годината това да е факт”, напомня народният представител.

Че документът за санкцията е пристигнал у нас, съобщи още преди дни вътрешният министър Калин Стоянов. Тогава той уточни, че предстои да бъде разгледан и да се вземе решение как ще се случват нещата. Министърът добави, че все още руски автомобили не се спират на границата ни.

Става дума за следното - на 11 септември Европейската комисия изпрати допълнителни разяснения, че въведените досега санкции срещу Русия включват и забрана за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.

Тази санкция всъщност е в осмия пакет с мерки. Информации, че коли с руска регистрация не се допускат в Германия, се появиха още през май. В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на автомобили от Русия е забранен и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него.

Литва, Латвия,

Естония,

Финландия и

Полша бяха сред

първите,

които приложиха забраната.

Естония официално я въведе от 14 септември. Полша я наложи от 17 септември.

Литва пък даде срок от шест месеца автомобилите с руска регистрация, влезли преди 11 септември, да напуснат страната и ЕС. Норвегия

забрани

влизането

на автомобили с

руски номера

от 3 октомври

“На 8 и 12 септември Европейската комисия публикува актуализирани препоръки относно временния внос, по-специално на автомобили с руска регистрация. Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша изпълниха инструкциите на комисията и вече не позволяват на автомобили с руска регистрация да преминават границата на ЕС с някои изключения. Норвегия въвежда подобни мерки”, се казва в прессъобщение на норвежкото външно министерство.

Така на практика

цялата

сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена. Euroactiv обръща внимание на въпроса, че в България има над 300 000 руски граждани, които са си купили имоти на територията на страната и съответно ползват автомобили с руски регистрационни номера.

Говорителят на ЕК - Даниел Феррие отговаря на този въпрос по следния начин -

държавите

членки

трябва стриктно

да спазват тази

забрана,

даже и да не става реч за “внос” на автомобил, забраната важи за пресичането на границите на ЕС даже с туристическа цел или за краткосрочно пребиваване. (24часа)

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>