От 15.IX. издадени 40 000 електронни бележки, край на мнимите болни (Обзор)

01.10.2023 20:56 Константина Костова
д-р Гергана Николова
д-р Георги Миндов

Близо 40 хиляди електронни извинителни бележки са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година. Официално електронната медицинска бележка за учениците влезе в сила от 1 октомври, но лекарите имаха възможност да я издават и преди тази дата.

Повече от 3300 са джипитата, издали вече електронен документ за извиняване на отсъствията на ученици по медицински причини, става ясно от разпространени в неделя данни от Министерството на електронното управление. Средно на ден се генерират над 5000 извинителни бележки, показват данните за т.нар. гратисен период, в който отсъствията по болест на децата от 1-и до 12-и клас можеше да се извиняват и с документ на хартия.

Въвеждането на електронната медицинска бележка слага край на мнимите болни ученици. Това значително ще облекчи родителите, ще намали административната тежест за учителите и ще защити допълнително достъпа до личните данни на децата.

Съсипаха и този бизнес - с продажбата на бележки,

тръгна като виц веднага в училищните среди.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обясни, че “електронните бележки ще съкратят работата на класния ръководител с 2 до 3 часа на месец, или с повече от едно пълно работно денонощие на година. С това облекчение

ще се спестят средно по 3 работни дни на година на учителите,

в които те ще могат да се посветят на работа с учениците вместо на административна дейност, обясни проф. Цоков. През миналата учебна година над 270 хил. ученици са отсъствали от училище по уважителни причини, а средният брой отсъствия на един ученик е 50.

От министерствата на образованието, електронното управление и здравеопазването отговориха на някои важни въпроси, свързани с нововъведението.

Сред тях е плаща ли се бележката. Както досега, медицинските бележки не попадат в основния пакет дейности, които се покриват с бюджета на НЗОК. Всяко джипи е длъжно на видно място в кабинета си да има ценоразпис и само определя таксата за услуги, които не се покриват от здравната каса. Затова някои може да не таксуват, други - да искат 1 лв., а трети - 2 или 3 лв. За всяка услуга, която се заплаща, следва да бъде издаден касов бон.

Бележката се издава с датата, на която е проведен прегледът на детето,

но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата

Например, ако детето се разболее в петък, 15-и, а родителят го заведе на преглед в понеделник - 18-и, бележката ще бъде с дата на издаване 18-и, но ще извинява отсъствията, допуснати в периода на боледуването, например за датите 15 - 22 в съответния месец.

Лекарят не може да откаже да издаде е-бележка. Ако е възпрепятстван поради технически причини, документът може да бъде издаден по-късно, когато се регистрира прегледът. Националната здравноинформационна система е пригодена и за работа в офлайн режим и всички лекари са задължени да работят в нея.

Денталните софтуери също са интегрирани към системата и това позволява и на зъболекарите да издават е-бележки за извинение на отсъствията.

След попълване на амбулаторния лист за извършен преглед лекарят създава чрез използвания от него софтуер е-бележката. С оглед предотвратяване на възможни грешки е дадено право на лекаря в рамките на 2 часа след регистриране на бележката да я анулира и замени с нова. Едва след този период въведените данни: на прегледа, информация за детето, период на отсъствие и др., се предоставят автоматично към системата на МОН, откъдето стигат и до електронния дневник. Всички процеси са автоматични и не изискват човешка намеса.

Отсъствията също се извиняват автоматично

В електронния дневник бележките стават и видими за родителя.

Поставената от медицинското лице диагноза на ученика е част от информацията, която се съдържа в е-бележката. Но за да бъдат защитени чувствителните здравни данни на децата, тя не достига до системата на МОН. Там постъпват само дните за отсъствия на ученика.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар:

Детето трябва да дойде на преглед веднага, не може да пуснем документ със задна дата 

- Д-р Николова, срещате ли затруднения с издаването на електронната бележка?

- Нямаме никакъв проблем. Нашите софтуери са пригодени, в пълна бойна готовност са. До 1.Х. издавахме и двата вида - изпращаме и принтираме за удобство на пациентите. Нямаме никакъв проблем досега. Трябва да подчертаем, че бележките са електронни за учениците от 1-и до 12-и клас. За децата в яслите и детските градини остава старата хартиена бележка. Тоест учениците вече няма да получават хартиената бележка, тя ще бъде изпращана от нас към Националната здравноинформационна система, тя ще я прехвърля към МОН, а министерството от своя страна - към електронните дневници на учителите.

- Какво трябва да знаят родителите, чието дете е болно?

- За да може да се издаде тази електронна бележка, детето трябва да бъде доведено на преглед. Електронната бележка не е дистанционна, тя изисква преглед на детенцето. Ако не сме го прегледали, как бихме определили за колко време трябва да отсъства?

- Какви предимства има е-бележката?

- Говорим за електронизация, крайно време е да спрем да разнасяме хартийки от кабинета до училището. За лекарите не е новост електронната система, за мен лично е удобство. Важно е да се знае, че ученикът не може да стои болен 10 дни и да дойде след това и да каже “бях болен”. Ученикът трябва да дойде, докато е болен, и да бъде прегледан. Случвало се е да дойде родител и да каже: “Трябва ми бележка за този, този и този ден”. Няма как вече да се случват тези неща и да им е ясно на родителите. Това е част от електронизацията, крачка напред е.

Д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари:

Вече ще е ясно в реално време колко са заболелите, може да се прави анализ за грипната обстановка 

- Д-р Миндов, какво променя е-бележката?

- Няма да има фалшиви бележки в училищата. Иначе при общопрактикуващите лекари няма промяна. Сега поне ще може да се види ученикът кога отсъства, ще може да се прави статистика в кое училище повече деца боледуват. С едно натискане на копчето в системата ще излизат данните за цяла България. Ще е ясно в този момент колко деца отсъстват от училище. Така ще може да се прави анализ за грипната обстановка. Ако в София са издадени определен процент е-бележки, тоест децата са спрени от училище и се лекуват вкъщи, то сме в предепидемична обстановка. РЗИ може да взема мерки - спиране свиждането в болници, консултациите, обявяване на грипна епидемия.

- Имате ли проблеми?

- Издадох много, няма проблем. Сега родителите не могат да видят от коя дата е бележката, докато при хартиената беше по-лесно. За нас няма разлика - вместо бутон “принтирай” натискаме “изпрати”.

Бележките винаги са били платени. Не са в пакета дейности, покрити от НЗОК. Много колеги си ги издават безплатно, някои взимат до 5 лв.

- Ако лекарят няма интернет в този момент, как издава електронната бележка?

- Не е проблем. Щом има регистриран преглед с дата, е-бележката се прикрепя към този лист. Без преглед не може да се издаде. Дори да няма интернет в дадения момент, може да я изпрати по-късно. Трябва да се знае, че родителите не могат да си я поръчат по телефона, защото не е разрешен преглед от разстояние.

Ние предложихме родителите да издават за три дни бележка - спират детето от училище при хрема и го наблюдават. Сега има по семейни причини, а не по здравословни. Всичко обаче трябва да бъде облечено в законодателни норми.

Колко отсъствия могат да навъртят децата?

Отсъствията на учениците от училище се отчитат в учебни часове съгласно чл. 61, ал. 1 и ал. 4 от наредбата за приобщаващото образование, напомниха от МОН. До 20 минути закъснение на ученика за час се отчита като половин отсъствие, а повече от това време - като цяло отсъствие. Ако ученикът отсъства един ден и няма уважителна причина, класният ръководител е длъжен да уведоми за това родителя с писмо, по имейл или в телефонен разговор и да обсъди с него възможностите за отстраняване на причините за отсъствието. Броят на отсъствията на всеки се отбелязва в дневника на класа, а в края на срока се вписва в бележника му.

Ученик може да отсъства по следните уважителни причини:

Ученик може да отсъства по уважителни медицински причини от час по физическо възпитание

и спорт, когато е противопоказно физическото натоварване. Видът на заболяването и заключението за освобождаване от физическо се удостоверяват с медицински документ. Ученикът обаче присъства в час. Когато е освободен за целия срок или за годината, той няма право да напуска територията на училището по време на час, а директорът определя начина на уплътняване на времето му в тези учебни часове.

За допуснати повече от 15 отсъствия по неуважителни причини през учебната година може да се налагат санкции “преместване в друго училище” и “преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение”, сочи наредбата. В тези случаи директорът на училището задължително писмено уведомява родителя или лицето, което полага грижи за детето, за откриването на процедура по налагане на санкция, както и съответните териториални структури за закрила на детето.

Няма норма, която да посочва брой отсъствия, след които ученикът следва да преминава към индивидуална форма на обучение. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) формата на обучение се избира от ученика, като за малолетните се извършва вместо тях от родителите, а за непълнолетните - от учениците със съгласието на родителите им.

Индивидуалната форма включва индивидуални учебни часове и план и текущо оценяване или изпити за определяне на срочна или годишна оценка.

Случаите, в които ученик може да се обучава в индивидуална форма, са:

1. ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от експертна лекарска комисия, не могат да се обучават в дневна, вечерна или комбинирана форма за повече от 30 последователни дни;

2. ученици, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си;

3. ученици с изявени дарби;

4. ученици със специални образователни потребности, които не може успешно да завършат един и същ клас повече от три учебни години;

5. ученик, който променя формата на обучение в случаите, в които тя се препоръчва от екипа за подкрепа за личностно развитие за: ученик, ненавършил 16 г., чиято възраст надхвърля с повече от 3 г. възрастта за съответния клас; лице над 16 г., което постъпва за първи път в училище; лице, прекъснало обучението си за повече от 3 последователни учебни години; лице, което не може успешно да завърши един и същ клас повече от 3 учебни години.

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>