Народната певица Галина Дурмушлийска с нов авторски проект

01.10.2023 10:24 Дияна Райнова

„От Добруджа до Котел и обратно” е новият проект на народната певица Галина Дурмушлийска. Новината съобщи самата тя по време на Фестивала на занаятите и изкуствата в Добрич.

Дурмушлийска е родом от Добричко, живее от 20-ина години в Котел.

„Открих, че много от песните, които пеем в Добруджа, ги има като първообраз в Котел и района. Моят колега Цветан Цонев, с когото правихме проекта, внезапно почина, но и в негова памет смятам да го довърша с добруджански музиканти”, разказва тя.

Проектът съдържа песни, в които в Добруджа се пее за Котел и обратно – в Котелско за Добруджа. Това не е случайно, тъй като много от овчарите в Котелско са се преселили през годините на турското робство в Добруджа, напомнят историци.

„Този проект буквално ме е обсебил, защото мисля, че това ще са последните записи, които ще правя”, добавя певицата.
„Занимавам се активно с преподавателска дейност, имам ученици от цял свят. Последната ми ученичка дойде от Австралия. За жалост, повечето от тях са чужденци. Интерес проявяват най-вече българи, които живеят трайно в чужбина”, казва Дурмушлийска. Тя ги учи да пеят в автентична българска атмосфера в къща за гости в Котел.

„Когато човек е потопен в обстановката, всичко става по-разбираемо. За съжаление, все повече ми се налага да обяснявам за какво пея. Това означава, че се отдалечаваме от традиционната българска история. Мисля че, моята дейност е именно тази – да дам душа на песента”, добавя тя.

Други от Възход и падение

Камерън Диас се връща в света на киното след 10-годишна пауза

Камерън Диас се завръща в света на киното. Слеващата година ще я видим в екшън комедия с Джейми Фокс, а малко понататък ще озвучи принцеса Фиона в „Шрек"

Джейн Фонда получава престижна награда

Актрисата и активистка Джейн Фонда ще прибави към многобройните си отличия и наградата за цялостно творчество на американската Гилдия на актьорите, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА

ASAP Rocky от самото начало е знаел, че Риана ще бъде един ден майка на децата му

Рапърът A$AP Rocky разкри, че винаги е знаел, че един ден Риана ще бъде майка на децата му. В интервю за W Magazine Раким Мейърс, както е истинското му име, сподели: "Ние имаме много дълга история

60 платна в изложба разказват за живота и таланта на художника Симеон Николов

60 живописни картиин са част от юбилейната изложба на Симеон Николов в зала „Райко Алексиев" в Съюза на българските художници (СБХ). Идеята на експозицията е да се представи цялостно творчеството на

Меган Маркъл и принц Хари си купиха вила по-близо до кралското семейство

Херцозите на Съсекс придобиха недвижими имоти в Европа, след като настоящият крал на Великобритания и баща на Хари ги помоли да напуснат Frogmore Cottage в Уиндзор

>