Най-много пожелаха София - 22, кандидатите да управляват Пловдив са 18, в Ямбол само 4-има

28.09.2023 22:00
Избори

София е рекордьорът на желаещи да я управляват - окончателният брой на кандидатите за кмет на столицата е 22.

Вторият по големина град в страната е втори и в тази класация - 18 са претендентите в Пловдив.

А третото място е за Плевен,

където досегашният кмет Георг Спартански влиза в надпревара с още 14 кандидати за поста му.

По 12 са регистрираните кандидати за градоначалници в Благоевград, Бургас, Пазарджик и Русе.

По 11 души пък ще си оспорват кметския стол във Видин, Враца, Разград и Шумен. Прави впечатление, че броят на мераклиите за кмет на по-малки центрове като Разград и Видин (с избиратели съответно малко над 100 хил. и малко под 80 хил.) е почти равен на кандидатите в Бургас, където избирателите са над 340 хил.

Точно 10 влизат в битката за Кюстендил - колкото са и амбицираните да управляват морската столица Варна. Макар и един от най-населените български градове, Варна е едва в средата на списъка по регистрирали се кандидати.

По 6 са претендентите в Монтана, Стара Загора и Търговище, а 8 играят във Велико Търново и Габрово.

Само по петима пък се борят за кметския пост в Силистра и Хасково.

От всички областни общински центрове Смолян е най-малък, но това не означава, че кандидатите за кметове са в дъното на класацията - 7 искат поста на Николай Мелемов, който обаче също остава в надпреварата. Толкова са кандидатите и в Кърджали, Ловеч, Перник и Сливен.

Най-малко са желаещите да се изправят срещу настоящия кмет на Ямбол Валентин Ревански - трима.

Трите най-големи общински центрове имат и районно делене, така че там броят на кандидат-кметовете рязко скача, защото битката е и за районите.

Така за 24 района в София се борят общо 305-има кандидати, за петте във Варна те са 48, а за шестте района в Пловдив - 92-ма.

Партийните изборни експерти определят София-област като един от трудните райони - няма областен център и неформално се разделя поне на 3 региона. Освен това се състои от 22 общини. Нито един от настоящите градоначалници не се отказва от нов мандат, има дори ветерани с по 3-4 успешни местни кампании. За този вот

101 жители от областта са кандидати за кметове

Само в два областни и общински центъра броят на общинските съветници този път е намален - след последното преброяване на населението и по данните на ГРАО за хората с постоянен адрес и уседналост от 6 месеца (условието за право на глас на местни избори)

Габрово и Ловеч губят по 4 съветнически мандата

И след изборите на 29 октомври в общинския съвет на Габрово вече ще заседават 33-ма, а в този на Ловеч - 29 души.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>