Смут с номера на кандидати: Чудят се кой им е верният, ОИК решавала

28.09.2023 21:00 Павлета Давидова
ЦИК изтегли в сряда номерата на партиите на национално ниво.
Димитър Найденов агитира с верен и грешен номер, защото правилата на социалните мрежи не му позволяват отново да коригира профилната си снимка.

Смут с номерата на кандидат-кметовете обзе участници в местните избори на старта на кампанията.

Оказва се, че всяка общинска комисия решава сама как да подреди местните коалиции и инициативните комитети на независимите кандидати. Големият въпрос е дали в бюлетината следва първо да се запишат издигнатите от коалиции, а след тях - независимите. На сайта на Централната избирателна комисия изрично е указано, че това е редът.

По места обаче общински комисии са следвали реда на подаването на документи. И ако кандидат от такъв списък обжалва пред ЦИК, решението на ОИК следва да бъде отменено. Тогава

имената в съответната бюлетина трябва да бъдат пренаредени при вече стартирала кампания. Агитацията започва от 29 септември.

От ЦИК лаконично коментираха, че са дали предписания. Дадоха да се разбере, че те няма да изискват от общинските комисии да се поправят, но ако бъдат сезирани от кандидати, ще трябва да реагират.

Всъщност жребият, който преди два дни бе изтеглен и по него партиите гадаеха какъв успех ги чака на вота, важи само ако те се явяват самостоятелно. Ако са в местна коалиция, получават от ОИК друг номер в листата. Така например в София управляващите от ПП и ДБ изтеглиха 66, но обединяването им със “Спаси София” променя нещата и с решение на ОИК получават 85-о място в бюлетината. ГЕРБ пък вместо №7, който изтеглиха като партия, в София като коалиция със СДС получават №76.

Впрочем софийската комисия е сред тези, които са наредили кандидатите по реда на подадените документи. Спазили сме законовите изисквания, лаконична бе шефката ѝ, попитана от “24 часа” дали трябва да има пренареждане според указанията на ЦИК.

Вече се появи и първият пострадал от неразборията с номерата - независимият кандидат за кмет на Бургас Димитър Найденов изпада в абсурдната ситуация да агитира с два различни номера от верифицирания си профил във фейсбук.

Найденов е депутат от ПП-ДБ. На местно ниво управляващата коалиция не стигна до разбирателство и играе с двама - Константин Бачийски от “Промяната”, а ДБ е зад независимия Найденов. Заради оторизацията на профила му фейсбук не му позволява смяна на вече променената снимка... за 30 дни - точно колкото е предизборната кампания. И сега оттам той агитира със 71,а ОИК го е изместила на 73-и номер.

Казусът се е получил заради забавена комуникация между ЦИК и общинската комисия

ОИК - Бургас, първо отредила 71-а позиция в бюлетината за Найденов, като преди него са други трима независими кандидати. А след тях са две местни коалиции - “Левицата!” и “Граждани за общината”. Найденов

веднага си сменил профилната снимка с плакатна, брандирана с номера му. После обаче получил от ОИК мейл, че са се коригирали

според указанията на ЦИК и разместват бюлетината. Другите трима независими плюс двете коалиции също получават нови номера.

Вероятно за да избегнат подобен хаос, много ОИК избраха да изчакат с обявяването на решенията си за номерата на местните коалиции. Други предварително се съобразиха с указанията - като Варна.

Ако пък дадена формация има номер от тегленето на централния жребий в ЦИК, но на дадено място не регистрира кандидат-кмет или листа на общински съветници, в съответната бюлетина ще има празен ред.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>