За творби от колекция на Жерар Депардийо бяха платени 1,3 млн. евро на търг

27.09.2023 19:27
Жерар Депардийо КАДЪР: Туитър/@questron7

Търгът за част от колекцията с произведения на изкуството, притежавани от френския актьор Жерар Депардийо, приключва в сряда вечерта в Париж, след като във вторник за творби от нея бяха платени 1,3 млн. евро в "препълнена зала с колекционери и любопитни зрители", предаде АФП, като цитира аукционната къща "Адер".

Актьорът, който е на 74 години, е решил да се раздели с повече от 250 творби на майстори от 20-и век като Калдер и Роден - художник, в чийто образ Депардийо се е превъплъщава във филма с Изабел Аджанани, за да "му поолекне", казаха организаторите на наддаването. Колекцията е оценена на над 3 милиона евро.

Във вторник, първият ден от търга,  творбата "Паоло и Франческа" от бронз и черна патина на Огюст Роден, изработена в 12 екземпляра, достигна 83 200 евро, надхвърляйки високата оценка, пише БТА. 

Скулптура на Задкин от 1922 г. - "Коленичила жена", намери купувач след ожесточено наддаване на цена от 104 960 евро с разходите, като беше оценена на 80 000 евро. 

Гваш от Александър Колдър - "Слънчева светлина" (1974 г.), достигна 92 160 евро, надминавайки най-високите очаквания.

По време на трите дни, в които творбите бяха публично изложени за разглеждане, няколко хиляди души влязоха в трите стаи на хотел "Друо", необходими за представянето на всички лотове.

    

"Тази колекция е голяма изненада по отношение на значимостта на творбите, събирани от Жерар Депардийо в продължение на повече от четиридесет години. Той е колекционирал много прецизно, което ни разкрива съвсем нов аспект на личността му", казва пред АФП Давид Нордман от тръжната къща "Адер".

Жерар Депардийо е разследван от 2021 г. по подозрение в изнасилване и сексуално посегателство срещу актрисата Шарлот Арну. По тази причина през май той се отказа от официално представяне на новия си филм "Умами".

Други от Възход и падение

Дизайнерите на сватбената рокля на принцеса Даяна се споразумяха за скиците на модела

Дизайнерите на сватбената рокля на покойната принцеса Даяна се споразумяха за продажбата на скиците си, съобщи АП. Дейвид и Елизабет Еманюъл, които бяха съпрузи, но се разведоха

Защо Хейли Бийбър държи родителите си далеч от сина си?

Младата майка Хейли Бийбър избира да държи родителите си далеч от новородения си син Джак. Според запознати моделката отдавна е в конфликт със Стивън и Кения Болдуин заради различните им религиозни и

Камерън Диас се връща в света на киното след 10-годишна пауза

Камерън Диас се завръща в света на киното. Слеващата година ще я видим в екшън комедия с Джейми Фокс, а малко понататък ще озвучи принцеса Фиона в „Шрек"

Джейн Фонда получава престижна награда

Актрисата и активистка Джейн Фонда ще прибави към многобройните си отличия и наградата за цялостно творчество на американската Гилдия на актьорите, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА

ASAP Rocky от самото начало е знаел, че Риана ще бъде един ден майка на децата му

Рапърът A$AP Rocky разкри, че винаги е знаел, че един ден Риана ще бъде майка на децата му. В интервю за W Magazine Раким Мейърс, както е истинското му име, сподели: "Ние имаме много дълга история

>