Тикви заринаха пловдивските пазари - есен е (снимки)

26.09.2023 15:16 24 часа Пловдив онлайн
Цяла купчина с бели тикви е струпана на ул. "Младежка", а производителят нощува до тях в палатка.
За удобство на клиентите тиквите са нарязани на парчета.

Горещото лято се оказало благоприятно, слънцето ги наляло със захар

Появят ли се купчините с тикви, есента е вече тук. Цели могили се издигат по пазарите в Пловдив.

"От района на Добрич са. Цял камион докарахме и се надявам да ги продам за две седмици", казва търговец, чиято стока е завзела част от алеята на ул. "Младежка".

Тиквите му са бели, а не цигулки. Твърди, че този сорт били по-издръжливи и дори по-сладки. За удобство на клиентите ги е нарязал на парчета. Килограмът е левче.

"Годината беше много гореща, но това се оказва благоприятно за тиквите, защото получават по-голяма захарност", казва производителят. Разпънал е палатка до самата купчина, където нощува. Вечер загръща с брезент стоката, а сутрин я разкрива.

Все още хората не се хвърлят да купуват, защото времето е топло и още не е за печена тиква. След дни обаче ще захладнее и домакините ще почнат да вземат.

"Толкова са твърди, че оставам без ръце, докато ги нарежа и обеля", жалва се жена. Въпреки това е категорична, че без тиква не може. Била много полезна както за перисталтиката, така и за бъбреците.

"Във всякакви варианти е хубава - печена, варена, на тиквеник, на крем супа", изброява домакинята.

Други от Новина в снимка

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Отговорът на фотозагадката от 16-и септември е Деян Неделчев, по-известен като Икебаната. Въпросът беше: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден

Фотозагадка: Кой е този български поп певец на първия си учебен ден?

Кой е този български поп певец на първия си учебен ден? Жокер: Таланта му открива преподавателят му по фагот в Русенското музикално училище. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Гледките на 4-те сезона: Балчик в края на лятото

Вера Младенова ни изпраща красив кадър, който заснема в Балчик.  "Гледките на четирите сезона" – така се нарича новият читателски фотоконкурс. Най-хубавите ваши снимки от красиви гледки в контекста

Вижте отговора на фотозагадката: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра?

Отговорът на фотозагадката от 11 август е Михаил Миков. Въпросът беше: Кой е този ученик - политик, завърнал се в голямата игра? Жокерът беше: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента

Фотозагадка: Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра?

Кой е този войник - политик, завърнал се в голямата игра? Жокер: Бивш лидер и министър, част от 5 парламента. След 2 години пауза отново е на сцената. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

>