Повторно предложение: не издават касова бележка, не плащаш сметката

26.09.2023 14:09 Румяна Дeнчeва
Министърът на финансите Асен Василев СНИМКА: Румяна Тонева

Нулев ДДС само за хляб и брашно, останалите намалени ставки се връщат на 20%, засега

Признават 10% нормативни разходи преди облагане за сделки с валути и финансови активи

Ако получател на стока или услуга не получи касова бележка, той може да откаже да я заплати. Това се предлага с промени в Закона за ДДС, обявени от финансовото министерство за обществено обсъждане.
В предишното предложение, тази опция бе разписана само при не издаване на бон в ресторант или кръчма. Парламентът не прие предложението и то отпадна. Мотивите на вносителите са мярка за изсветляване на сивата икономика.
Предложено е удължаване на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, за да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите.
Това означава че всички останали намалени ставки по косвения данък трябва да отпаднат от 1 януари 2024 г. Днес финансовият министър Асен Василев остави отворена врата за запазване на 9% за заведенията, ако приемат всички мерки против криенето на данъци в сектора.
В проекта се предлага да се въведе отсрочено плащане на данъка при централизирано оформяне при внос на стоки, т.е. ако това се случва на митницата. Предвидени са и правила за запазване на данъчния кредит при унищожаване или бракуване на стоки. Допълнителното обезпечение, което правят търговците на течни горива пък се намалява от 20% на 10% .
Промени в Закона за облагане на доходите пък позволяват приспадане от облагаемия доход на 10% нормативно признати разходи при сделки по продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута, вкл. и виртуални валути. Аргумент за това предложение е, че за извършването им има разходи за регистрация, такси, комисионни и т.н., които в момента не се приспадат.
Закона за корпоративното подоходно облагане пък предвижда 15% данък за големите мултинационални компании. При минимум 750 млн. евро оборот те ще обявяват във финансовите си отчети какви корпоративни данъци и подоходни данъци са изплатили. Ако там, където са базирани, данъкът е по-нисък от 15%, ще се начислява допълнителен данък, за да няма миграция на компании и на финансов ресурс. Разписани са и правила за минимална печалба и минимална загуба.
Предвидено е промяна в системата за държавна помощ на земеделските стопани чрез преотстъпване на корпоративен данък. Тя ще се прилага до 31 декември 2029 г. и ще стимулира земеделците да инвестират в земя и сгради, като тогава ще им се опрощава печалбата.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>