Кметът на Пазарджик и Стоичков откриха Градината на света с послание за мир

25.09.2023 13:22 Диана Варникова
В къта на Стоичков има макет на футболна топка.
Градината на света е най-голяма на Балканския полуостров.
Маслиновото дръвче, подарено на Тодор Попов от Ватикана.
Тодор Попов, Карл Люис и Стоичков запалиха заедно Пламъка на мира.
В неделя Стоичков и Люис в присъствието на Тодор Попов раздаваха автографи на хилядите, събрали се на пл. “Константин Величков” в Пазарджик.

Избрана бе датата 23 септември, когато легендарната осмица изигра първия си мач за България

Градината на света - така ще се нарича най-голямата градина на Балканския полуостров. Тя се простира на 112 декара в източната част на парк-острова “Свобода” в Пазарджик. Откриха я кметът Тодор Попов и най-успелият български футболист и носител на “Златната топка” за 1994 г. Христо Стоичков.

Сред гостите бяха зам.-председателят на НС Росица Кирова, депутатката от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, както и посланици, дарили дървета, храсти или растения, за да се обособят кътове на техните страни.  

В градината специален кът във формата на осмица, засаден с български цветя, има легендарният Христо Стоичков, както и деветкратният олимпийски шампион по лека атлетика Карл Люис.

“Нека тази градина бъде нашето истинско послание за мир. Защото мирът означава живот,

а на живота трябва да му се радваме и да го ценим”, каза пред стотиците, дошли в парк-остров “Свобода”, кметът Тодор Попов.

Той благодари на всички ландшафтни архитекти, фирми и хора, възприели идеята за Градината на света. Отправи признателност и към посланиците, без които проектът нямаше да се осъществи. Беше емоционален, когато разказваше и за подкрепата от Христо Стоичков.

“С него преди година на това пасище с две криви лопати направихме първата копка”, припомни пазарджишкият кмет. Той допълни, че има нещо символично в датата 23 септември.  

“Съдбата си е съдба - 23 септември е денят, в който Христо Стоичков прави своя дебютен мач в българския национален отбор. На 23 септември преди 35 г. Таня Богомилова стана първата ни и единствена олимпийска шампионка по плуване.

В живота няма нищо случайно и съдбата е на твоя страна, когато си смел и когато искаш да правиш добри и полезни неща”, обясни Тодор Попов.

“Г-н Попов, благодаря ти за това, което правиш. Винаги съм се гордял, че съм българин. Преди много години на този ден имах честта да бъда дебютант за националния отбор, с който записахме победа с 2:0 над Белгия. 

Искам да поздравя амфибията на нашия плувен спорт, жената, която ме накара да трептя - Таня Богомилова. Една голяма прегръдка от мен”, прочувствено каза Стоичков.

“Избрахме дизайнът да бъде с осмица, защото тя е безкрайност. И в най-трудните моменти пак сме били първи. Това е градината на мира, на обичта, на уважението. Тази градина събира, тя е послание към всички хора по света. Тук всичко обединява”, заяви Стоичков. В Градината на света е

посадено специално маслиново дърво, подарено от Ватикана на кмета на Пазарджик

Свои кътове имат Мароко, Гърция, Сърбия, Грузия, Турция, Италия, Палестина, Ирак и много други.

В парка има места за отдих, атракции, детски игри и културни дейности, както и 6 експозиционни площи за 6-те континента.

Изградени са фонтани, които променят звука и светлината си и са символ на Световния океан и ледената Антарктида. В края на централната алея има лятна сцена и амфитеатър с над 400 места. Самата сцена е оградена от фонтан, който изпълнява атрактивно водно-музикално-светлинно шоу.

  Най-добрият спортист на XX век Карл Люис, легендарният Христо Стоичков и кметът Тодор Попов запалиха Пламъка на мира точно в 19 ч на 23 септември. Той ще гори постоянно в красиво метално цвете, разположено до амфитеатъра.

“Благодаря, че ме поканихте в красивата България и в невероятния ви град. Вие се поставихте на световната карта на мира.

За Пазарджик ще се говори занапред

За мен това събитие е много специално. Чест е да съм сред вас. Нека посланието ми да е за мир, защото няма по-силно от него”, поздрави присъстващите Карл Люис.

Тодор Попов му подари колаж от позлатени рози, преплетени като олимпийски кръгове. Стоичков получи подарък чаша, която е направена по подобие на чашите на българските ханове. От своя страна Стоичков подари на Карл Люис копие на “Златната топка”.

Деветкратният олимпийски и 8 пъти световен шампион пристигна в града по покана на община Пазарджик, организацията “Пробег на мира”, асоциация “Докосни дъгата” и сдружение “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува”.

Люис е посланик на “Пробег на мира” в Америка и е първият носител на наградата “Почетен факлоносец на мира”. Легендарният Христо Стоичков пък е посланик на “Пробег на мира в Европа”.

Други от Регион

Пожален от съда в родния си град асеновградчанин отрязан в Пловдив, плаща 3000 лв. за дрифт

Остава и без книжка за 1 година Засечен да дрифтира с БМВ-то си асеновградчанин, чиито санкции бяха отменени от Районния съд в родния му град, все пак ще трябва да плати глоба от 3000 лв

Пожар до входа на Кърджали, два екипа се борят

Два екипа огнеборци са на терен за потушаване на пожар в близост до един от входовете на Кърджали, съобщи БТА.  По информация на полицията, сигналът за инцидента срещу бившия Оловно цинков комбинат е

Тийнейджърки джебчийки от Белозем вършеят в Пловдив, задигат портфейли

Криминалисти от пловдивското Пето районно управление разкриха млади авторки на джебчийска кражба, съобщиха от полицията. Разследването започнало миналия петък, когато жена се оплакала

Спипаха много пиян водач в Раковски

Пиян водач е заловен вчера в Раковски, съобщават от МВР. Около 19,20 ч. автопатрул на районното управление спрял по метода на линейния контрол лек автомобил „Форд", а последвалата проверка установила

Защо анестезиологът д-р Наим се върна в Момчилград след 30 години с десетки операции на ден в Истанбул

Там не можеш да си поемеш дъх, а и имам дълг към хората тук. У нас има с кого да пиеш кафе или като излезеш на улицата на кого за кажеш "Здравей!", обяснява лекарят Лекар

>