Мълчалив и работлив – достатъчно ли е за победа в Пловдив? (Обзор)

24.09.2023 22:26 Ваня Драганова
Борисов обяви Костадин Димитров (вляво от лидера) за кандидат–кмет на ГЕРБ за Пловдив. Снимки: Авторът
Костадин Димитров е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив.

Костадин Димитров спечели “Тракия” от раз през 2019-а. От останалите районни кметове само един пак играе

Единствената изненада в издигането на Костадин Димитров за кмет на Пловдив от ГЕРБ беше късното обявяване - името му се спряга още от 2019 г. Беше споменато от лидера Бойко Борисов и преди година, когато при едно от посещенията си в Пловдив той съобщи, че кандидатът няма да е настоящият управник Здравко Димитров.

Костадин Димитров е от основателите на ГЕРБ под тепетата, а в местната власт влезе през 2007-а като зам.-кмет в район “Централен”. После пловдивският партиен лидер Иван Тотев (сменен този месец - б.а.) го назначи кмет на “Тракия", а в последните два мандата е мажоритарно избиран в същия район. Преди 4 г. бе единственият районен кмет, спечелил на първи тур.

Математик по образование, запален състезател по таекуондо и вицепрезидент на федерацията по този спорт. Като кмет Костадин Димитров обикаляше всеки ден микрорайоните в “Тракия” и в срещи с хората бързо решаваше проблеми с пейки и паркоместа, раздаваше награди за образцови градинки пред блоковете.

За да спечели Пловдив обаче, ще трябва да направи сложни изчисления и анализи, в което математиката може и да му помогне.

“За 12 години като кмет на район “Тракия” показах какви качества имам и какво мога да постигна. И не само като инфраструктура и зелени оазиси в кварталите, а и като настроение. Винаги съм смятал, че тракийци трябва да се гордеят със своя кмет, така е и за целия Пловдив. А ГЕРБ гарантира, че Пловдив ще бъде един европейски град”, каза за “24 часа” номинираният от ГЕРБ.

Името му бе обявено от Борисов два дни преди крайния срок в централата на партията край река Марица, където от рано сутринта целият местен актив чакаше лидера си.

“Имахме много предложения, включително и от IT сектора,

но се спряхме на него. Той е тих и мълчалив човек, което в днешно време е достойнство. Успешен кмет е на “Тракия” вече три мандата и за Пловдив ще е хубаво, ако направи в града добрите неща, свършени в района”, обясни Борисов. А кандидатът за кмет благодари за доверието, наричайки го “генерал Борисов”.

“Следвам го 17 години. Знам, че тракийци се притесняват, че вече няма да съм кмет на района. Опитах се да реша много проблеми там. Сега на ход е да спечелим доверието на пловдивчани. Изготвяме програмата и ще се запознаете с моя отбор”, обеща издигнатият.

Борисов обаче побърза да му посочи 3 приоритета - изграждането на нов мост над Марица, довършването на околовръстното и на стадионите на отборите “Ботев” и “Локомотив”.

“Ще показвате на хората пътя Пловдив - Асеновград и ще им казвате, че и околовръстното ще изглежда така”, заръча лидерът. А също и

в кампанията да няма обиди, особено между партньорите в некоалицията,

“за да имаме мнозинство и след като се върнем след 3 седмици ваканция в парламента”.

В “Тракия” обичат Димитров, но този район е специфичен - кварталът е нов (навършват се 50 г. от създаването му) и драстични проблеми като другите части на Пловдив почти няма. А не е само трафикът - кметът на втория по големина град у нас трябва да се грижи за културното наследство, за чистия въздух, градския транспорт и пр.

По информация на “24 часа” поддръжниците на идеята Димитров да е кандидатът са обещали на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той да спечели на първия тур. Но много пловдивчани не са стъпвали в “Тракия”, а и обичайно в Пловдив победителят става ясен на втория тур.

При балотаж Димитров е сигурен участник, въпросът е кой ще е другият - кандидатът на ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов или бившият кмет Славчо Атанасов.

Старибратов също е математик, преподавател в Пловдивския университет, и е изправен пред сложната задача да мобилизира по-голямата част от онези 36 072 избиратели, гласували за “Промяната” и ДБ на 2 април. Парламентарните и местните избори са различни, а и отношенията в коалицията са сложни - не е тайна, че

в ДБ държаха кандидат да е Манол Пейков,

а в ДСБ залагаха на колегата му депутат Йордан Иванов. Сега и в двете формации има разочаровани.

Бившият директор на Математическата гимназия Ивайло Старибратов не влиза в битката за местната власт за първи път. Преди 4 г. беше кандидат за съветник от листата на ДБ, но от неизбираемото 10-о място. Събра 356 преференции, с които нямаше шанс да пренареди листата. След това беше депутат в 45-ото и 46-ото НС, но не може да се похвали с разпознаваемостта на основните си опоненти Костадин Димитров и Славчо Атанасов. Последният пък се кандидатира за 5-и път. Сега зад него застава коалиция от 7 партии, 3 от които - “Кауза Пловдив”, ЗС “Александър Стамболийски" и ВМРО, от години имат имат групи в общинския съвет. Шансовете си изчисляват на около 20 хил. гласа, а допълнителният личен рейтинг на Славчо Атанасов може да го прати на балотаж. Тогава ще е ключово за кого ще гласуват симпатизантите на ПП- ДБ. Борисов вече обяви, че ГЕРБ ще подкрепи партньорите си във властта при балотаж.

Иначе в битката влизат и депутатите от “Възраждане” и ИТН Ангел Георгиев и Станислав Балабанов, БСП издига арх. Костадин Палазов, има и независими като бившия главен редактор на “Марица” Руси Чернев и адвокат Юлияна Рангелова.

При районните кметове пък от 6-имата само един влиза пак в надпреварата - Георги Стаменов от “Централен” получи подкрепата на ГЕРБ, останалите са нови имена. Досегашният общински съветник Ангел Славов е кандидатът за “Западен”. Там настоящият кмет Димитър Колев стана областен координатор на ГЕРБ за Пловдив след оставката на Иван Тотев. Колев е и на избираемо място в листата за съветници.

За “Източен” е издигнат също досегашен съветник - Емил Русинов. В останалите 3 района имената са на слабо познати младежи от ГЕРБ - Георги Гатев за “Тракия”, Атанас Кунчев за “Южен” и Илиян Лалев за “Северен”, което кара актива да шушука да не би да са “оставени” за ПП-ДБ.

Бавно и плавно става смяната на поколенията, обясни Борисов. Наполовина обновена е и листата за съветници.

Други от От страната и света

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

Националната гвардейска част обявява 118 свободни места

118 вакантни длъжности за войници в Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени със заповед на командира на военното формирование. 100 от тях са за длъжност „гвардеец"

Иван Кондов и посланикът на Франция "за" Пътна карта за партньорство между страните

Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година

>