Синодът решава след 8 дни ще отвори ли Руската църква (Обзор)

24.09.2023 21:00
Вярващи затвориха движението по бул. “Цар Освободител”. По-късно те обиколиха Руската църква, хванати за ръце в знак на единение между всички православни християни.
Волен Сидеров доведе сина си пред Руската църква с искане тя да бъде отворена.
Хора палят свещи и оставят цветя пред храма.

Храмът всъщност е български, напомня дядо Наум. Пеевски обещава държавна субсидия за издръжката му

Поне още осем дни Руската църква в София “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” ще остане затворена, а на 3 октомври синодът ще реши докога.

“Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. синод”, съобщи митрополит Киприан. А следващото заседание е на 3 октомври, каза за “24 часа” отговорникът на синода по връзките с обществеността Емил Велинов.

На 21 септември тримата свещеници от храма начело с архимандрид Васиан Змеев - представителят на Руската православна църква за България и Северна Македония, получиха срок да напуснат страната въз основа на доклад на ДАНС, че са заплаха за националната сигурност. Експулсирането им е заради “реализацията на различни

елементи от хибридната стратегия на Руската федерация”

Преди това Змеев бе изгонен и от Скопие. Руската посланичка Елеонора Митрофанова и тяхното Външно реагираха остро и обявиха, че църквата затваря, защото работата ѝ вече е “физически невъзможна”.

Граждани от четвъртък се събират пред храма и носят цветя с искане да отвори. В неделя на импровизирания митинг пристигна и лидерът на “Атака” Волен Сидеров, а събралите се блокираха “Цар Освободител”.

Премиерът Николай Денков обясни, че експулсирането не е негово решение, а обосновано от доклада на службите, лидерът на ПП Кирил Петков и ДАНС пък влязоха в спор закъсняла ли е реакцията (Виж долу.)

От висшите духовници у нас засега коментира само Русенският митрополит Наум. “Руската църква е българска и трябва да бъде отключена”, заяви той във фейсбук. Обясни, че от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на БПЦ. “Съгласно решение на Св. синод на Руската православна църква от 10.10.1952 г. всички други руски православни енории, манастири и клир в България преминават в юрисдикция и владение на БПЦ”, написа владиката.

По-неочаквана бе реакцията на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той призова вчера Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в “Св. Николай Мирликийски”.

“Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на БПЦ и нейните вярващи и затова

още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени,

с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма”, заяви той. Отварянето на храма е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, напомня Пеевски. “В неговата работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите”, обясни депутатът.

Други от От страната и света

Борислав Сарафов участва в международна конференция, инициирана от Украйна

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов взе участие в международна конференция на тема „Възстановяване на справедливостта", която е част от събитията последвали инициираната от

Откриха бактерия на холера в умряла риба в язовир "Въча"

Бактерия на холерата и още два патогена откриха в умряла риба от язовир "Въча". Заключението е на експерти от БАБХ, които направиха лабораторен анализ, след като им бяха предоставени проби

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

"Възраждане" иска парламентът да приеме декларация за Николоски

Народното събрание да приеме декларация за скандала с РСМ и изказванията на македонския вицепремиер Александър Николоски. Това иска "Възраждане" и ще внесе текст за обсъждане във външната комисия

Бюджетът за общински проекти се увеличи с още над 1 млрд. лв. до края на 2026 г.

С 349 се увеличава броят на проектите в инвестиционната програма за общински проекти в приложението към държавния бюджет, с което те стават общо 2885. Това решиха депутатите с промени в държавния

>