2500 порции постен фасул сготви в Добрич кулинарният спец Ути Бъчваров
„Когато човек попадне в Добруджа, размерът има значение на фона на простора. Затова пак съм тук с моя най-голям казан в България, направен от кована мед, за да сготвя точно 100 кг добруджански фасул. За щастие в Добруджа все още се гледа български фасул”, каза на площад „Демокрация” в Добрич кулинарният спец Ути Бъчваров.
Той приготви 2500 порции от едно от най-традиционните български ястия – постен фасул. Събитието е част от провеждащия се „Фестивал на хляба”, посветен на 25 септември – Деня на Добрич. Рецептата на Ути включва още ситно нарязан лук - 70-80 сг, моркови – около 45 кг, чесън, люти чушки, настъргана целина, пресни и сухи пиперки, а най-накрая се добавят домати, сол и други подправки.
И тази година в помощ на майстора-готвач бяха ученици от Професионалната гимназия по туризъм в Добрич. Тайната подправка обаче за всяко ястие, според Ути Бъчваров, е неговото споделяне с любими хора. Такъв постен боб сме приготвяли и пред „Лувъра”, добави той. ”През ноември в Ген. Тошево ше готвя традиционните добруджански сарми”, каза още Ути.