Ще успее ли Деа да стане Промяната за Лена

24.09.2023 09:00
Тази снимка избра Мирослав Иванов, за да благодари на Лена за дъщеря им Деа. СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА МИРОСЛАВ ИВАНОВ
През лятото на миналата година Лена Бориславова демонстрира в парламента, че са сгодени с Мирослав Иванов. СНИМКА: БУЛФОТО

Жената, която затяга “сглобката” на новата власт и блокира банкови сметки на Слави Трифонов заради мръсна песен по неин адрес, признава, че майка ѝ никога не я е съветвала да готви или да мие чинии, за да е съвестна домакиня

В момента това, което ме притеснява, е - как ще се променя като човек заради всички хормонални дисбаланси.

Това е едно от малкото лични признания, които прави Лена Бориславова - моторът и силният човек на “Продължаваме промяната”.

Думите ѝ са от нейно участие в подкаста “Нов човек” - женски ютюб влог за “промените” и техните уроци, както сам се описва в платформата за видеосподеляне. Притесненията на Лена са заради бременността ѝ, която през пролетта и лятото на тази година бе една от най-търсените теми за жълтите сайтове.

Донякъде думите на Лена Бориславова, че се притеснява от промяната, са, меко казано, притеснителни. Все пак тя дойде в политиката заедно с Кирил Петков и Асен Василев именно с идеята да променят. От друга страна, и партньорите, и враговете в политиката едновременно се надяват, но и вълнуват дали малката Деа ще промени Лена - или ще я укроти, или ще засили амбицията ѝ да контролира по-голяма територия в политиката.

На 19 септември 33-годишната Лена стана майка. И още вечерта обяви в социалните мрежи, че е избрала името Деа. Таткото Мирослав Иванов, с когото са заедно от години, но така и не са се оженили заради епидемията от COVID, ден по-късно благодари на майката за радостта, която му е донесла.

Както вече сме разказвали, когато се появи и първородната дъщеря на Димитър Бербатов - Деа, името на бебето на Лена и на бившия зам.-шеф на парламента Мирослав Иванов е латинско и означава богиня. В ирландския келтски обаче то се е пренесло не като каква да е богиня, а като богинята на промяната. Освен това името носи и късмет.

Първата стъпка към промяната на Лена, която вероятно ще донесе Деа, е, че ще трябва да я научи на домакински занимания. Нещо, което досега сама признава, че не ѝ е силата.

На мен домакинските занимания не са ми слабост, нито като предпочитания да ги свърша - нито като успеваемост. Загуба на време е, признава с усмивка Лена Бориславова в онова интервю за подкаста “Нов човек”. И подчертава, че майка ѝ никога не я е съветвала да се учи да готви за мъжа си или че трябва да мие чиниите, защото е работа на домакинята.

Много по-трудно на Деа ще бъде да промени напористата Лена, която не обича да изпуска нещата от контрол.

Доста от депутатите, които са работили с нея, я описват дори като “контрол фрийк” (от английски език - вманиачен в контрола). И макар от раждането да са минали дни, очакват завръщането на Лена като фактор в “Продължаваме промяната” и главен организатор на сглобката с ГЕРБ.

Не може да се отрече, че самата Лена Бориславова не е като да не е дала основания за подобни очаквания. В изключително напреднала бременност тя активно участваше в преговорите на “Промяната” с “Демократична България” за общите листи на местните избори и как точно да бъдат наредени кандидатите за общински съветници по места. Като междувременно не забрави задачата си да пропагандира успехите на правителството от името на “Промяната”, да се бори с президента Румен Радев и други врагове на сглобката и да поставя на място партньорите от ГЕРБ.

Работата по затягане на сглобката вероятно ще е една от първите, към които ще се върне Лена. Всъщност дори думата сглобка, която вече лекинко дразни лидерите на ПП-ДБ, е нейна.

Използва я в есемес до аналога си в ГЕРБ Десислава Атанасова в момент на изостряне на отношенията в общото управление.

Съвместната работа на Лена и Десислава Атанасова обаче всъщност е една от основните причини да има въобще сглобка и ПП-ДБ и ГЕРБ да намерят пресечни точки.

Въпреки че Лена се отказа да е народен представител още в първите дни на това Народно събрание. Официалният мотив бе, че трябва да помага за организацията на местните избори, така че “Промяната” да настъпи и за общините. Много скоро стана ясно, че всъщност се е оттеглила от парламента заради бременността си. Въпреки че реално новината за чаканото бебе бе потвърдена чак по Великден от таткото Мирослав.

Суетата и това да не става обект на постоянно обсъждане колко е напреднала бременността вероятно са натежали при вземането на решението на Лена да се оттегли от първата линия в парламента. Защото очевидно не ѝ попречиха да продължи да е активен лидер на ПП и често пъти да започва и завършва битките на партията в последните месеци. Въпреки напредващата бременност.

Че се притеснява от това да я снимат бременна, Лена не е крила.

Независимо че съм жена в политиката, през това събитие трябва да мина като всяка една друга жена. Единствената разлика ще бъде, че вероятно ще имам повече снимки с корем в жълтите медии, очаква през юни. И не е като да не е била права.

Някои от тях откровено я преследваха, включително и в коридорите на болницата, където Лена ходеше на консултации преди раждането. И с наслада описваха как “за малко да роди на пейка”, защото си забравила ключа от вкъщи. С което всъщност само наляха допълнително аргументи в убедеността на Лена Бориславова, че това, което върши в политиката, е правилно.

Атаките срещу мен са били не заради работата ми, а защото нося бели маратонки - или защо в един пъзел от картини Българската национална телевизия така ни е поставила, че все едно се държа за ръка с премиера Кирил Петков, прави своя равносметка на грешките в политиката си Лена.

Още с влизането си в политиката младата юристка от “Харвард” демонстрира високо самочувствие. Тя бе избрана да бъде една от емблемите на учредената от Петков и Василев партия. А веднага след като двамата успяха да съставят правителство в края на 2021 г., Бориславова застана на фронта. Тя напусна парламента, за да стане началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков и едновременно с това говорител на правителството. Два тежки поста, които никой преди нея и никой след това не е помислял да съчетава. Но които ѝ даваха възможността и силата реално да контролира почти изцяло политиката на онзи кабинет и дори да бъде определяна като министър-председател в сянка.

Веднъж, защото реално като началник на кабинета почти всички контакти на премиера с министри и администрация минаваха и пресяваха през нея. Втори път, защото с думите си, с които представяше едно или друго решение на правителството, даваше и насока на публичната част от политиката.

Проблемът обаче бе, че Бориславова въпреки впечатляващото си образование, реално е имала слаба представа както за работата на администрацията, така и за начина, по който функционира държавата.

На нея приписват и някои от гафовете на премиера Петков - като например призива му във фейсбук всички да дарим по една заплата, за да може да се купят боеприпаси за Украйна. А както стана ясно впоследствие, именно Бориславова е издала и финалното разпореждане за изгонването на 70-те руски дипломати - безпрецедентен брой, малко след началото на войната.

С желанието си да контролира всичко Бориславова тогава дори протегна ръка към законотворчеството. Иззе половината от промените в антикорупционния закон от “Демократична България” и правосъдната им министърка Надежда Йорданова, с което си навлече неприязънта на коалиционните партньори. А от “Има такъв народ” дори директно я обвиниха, че е написала лош закон.

Всъщност мачистите от партията на Слави Трифонов най-много се дразнеха от властната Лена и от самото начало на коалиционното управление не пропускаха да я захапят. Стигна се дотам Тошко Йорданов да се шегува от парламентарната трибуна, появявайки се с майтапчийска тениска на “Харвард”. Тя, разбира се, му отвърна с кадри с оригиналната и снимки от дипломирането ѝ в един от топуниверситетите в света.

Страстите между Лена и сценаристите на Слави изобщо не стихнаха, те ги увековечиха в още по-неуместната песен за нея, в която я сравняват с хищна хиена. Юристката заведе дело и с иска успя да запорира сметките на Слави Трифонов насред кампанията.

Факт е, че Лена не беше перфектна в тези си роли и допусна доста гафове. До степен в новата коалиция ПП-ДБ партньорите да настояват да се оттегли напълно от листите, защото дразни. Също така обаче повечето критики бяха към личния живот на Бориславова и поведението ѝ, а не към политики, с които се е ангажирала. Тъжно, но по същия начин бе посрещнато и раждането на дъщеря ѝ Деа - с вицове и подигравки, насочени към бебето, а не към известната му майка. Което не е нито достойно, нито свежо.

Дори сред основателите на “Промяната” мнението за Лена е полярно.

Диана Дамянова, която в началото на ПП се гордееше, че е открила младите лица на българската политика, и не криеше, че изкарването на Лена напред е нейна заслуга, след последните избори не скри разочарованието си и определи включването на Бориславова в листите като “големия гаф”.

Според мен това изяде между 5 и 10% от подкрепата за партията. Изключително агресивна кампания, без тя да отговори на въпроса какво прави на парапета, което е изключително отблъскващо. Аз още докато бях там, казах, че не съм им майка, но пускането ѝ в публичен оборот носи щета, коментира Дамянова пред “24 часа-168 истории” след изборите. Идеологът и създателят на “Промяната” никога не каза на гласа, но най-важните фигури в младата партия знаят, че Дамянова се оттегли заради свръхамбицията на Бориславова, която често се сблъсква с реалните ѝ възможности.

И странно, но най-големият фен на Лена взе, че се оказа Бойко Борисов - човекът, чийто арест бе предизвикал всенародна радост (по нейните думи). И той дори поиска Бориславова да остане депутат въпреки изричното ѝ желание да освободи мястото в парламента. Вероятно защото самият лидер на ГЕРБ винаги е обичал в политиката да дава водеща роля на пробивни и умни жени. Между другото, твърди се, че Борисов искрено се е зарадвал на новината за раждането на Деа.

За самата Лена обаче да си жена в политиката, все още в България е повече стигма, отколкото похвала.

Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж. Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България, изповяда се тя в края на правителството на Кирил Петков. И не крие амбицията си да промени положението. И със сигурност няма да се откаже да направи тази Промяна поне в името на Деа.

Други от Възход и падение

В италианския X Factor видяха новата Дуа Липа в 17-годишна българка

Наричат софиянката Елмира Маринова поп звездата на предаването Всяка поява на сцената на италианския X Factor на Елмира Маринова е като свеж бриз. Много музикални експерти на Апенините сравняват

Дизайнерите на сватбената рокля на принцеса Даяна се споразумяха за скиците на модела

Дизайнерите на сватбената рокля на покойната принцеса Даяна се споразумяха за продажбата на скиците си, съобщи АП. Дейвид и Елизабет Еманюъл, които бяха съпрузи, но се разведоха

Защо Хейли Бийбър държи родителите си далеч от сина си?

Младата майка Хейли Бийбър избира да държи родителите си далеч от новородения си син Джак. Според запознати моделката отдавна е в конфликт със Стивън и Кения Болдуин заради различните им религиозни и

Камерън Диас се връща в света на киното след 10-годишна пауза

Камерън Диас се завръща в света на киното. Слеващата година ще я видим в екшън комедия с Джейми Фокс, а малко понататък ще озвучи принцеса Фиона в „Шрек"

Джейн Фонда получава престижна награда

Актрисата и активистка Джейн Фонда ще прибави към многобройните си отличия и наградата за цялостно творчество на американската Гилдия на актьорите, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА

>