Филмът „Чалга” откри Празника на българското кино в Рим

23.09.2023 11:10 Виолина Христова, Рим
Сред гостите на Празника на българското кино бяха режисьорът Мариан Вълев, актьорите Елеонора Иванова, Любомир Нейков.
Министърът на културата Кръстю Кръстев преди откриването с Жана Яковлева и Нели Атанасова.
Домът на киното в Рим в парка „Вила Боргезе”.
Част от публиката в залата.
Режисьорът Мариан Вълев с българската актриса, живееща в Рим, Елжана Попова.

С препълнена зала в Дома на киното в Рим стартира 16-то издание на Празника на българското кино (22-24 септември). За пръв път тази година се провежда наесен, а не през май, както е по традиция. Филмът „Чалга”на Мариан Вълев постави началото на трите дни, посветени на нашите филми в италианската столица. За откриването пристигнаха в парка ”Вила Боргезе” министърът на културата Кръстю Кръстев и рояк български звезди, както и посланиците ни в Рим и Ватикана Тодор Стоянов и Костадин Коджабашев. Режисьорът Вълев застана на сцената пред публиката заедно с актьорите Елеонора Иванова и Любомир Нейков.

В актьорския състав на творбата е и Жана Яковлева, която освен това е и директор на Българския институт за култура, главен организатор на феста. Именно Яковлева поставя преди 16 години началото на празниците на киното ни в Рим, а до нея неотлъчно е и Нели Атанасова, която оглавява италианско-българската асоциация „Феникс”.

Специален гост на празника в събота ще бъде българската актриса Мария Бакалова, която беше номинирана през 2021 г. за „Оскар”. Тя ще отговаря на въпросите на публиката преди прожекцията на втория филм в програмата –„Български кораб потъва в бурно море” на Петринел Гочев. В събота вечер ще бъде показана и съвместната продукция на България, Швеция и Финландия „Добрият шофьор” на Тонислав Христов.

На 24 септември ще бъдат прожектирани още две ленти. Документалният филм „Ваклуш” на режисьора Николай Василев ще бъде последван от италианско-българската продукция „Блок” на Тодор Мацанов. Това е единственият български игрален филм,чието действие се развива по време на пандемията от COVID-19. Негов сценарист е италианецът Франческо Фратини.

И през тази година Празникът на киното се организира със сътрудничеството на нашето Министерство на културата и под патронажа на Посолството на България в Рим.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>