Кметът на Горно Дряново: Хеликоптерът вероятно се е ударил в дърво

22.09.2023 22:59
Хеликоптер "Робинсон 44" СНИМКА: robinsonheli.com

Хеликоптерът, който изчезна тази сутрин и по-късно бе открит в дере край Гърмен, вероятно се е ударил в дърво. Това разказа кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов. 

Пингов е водач на доброволното формирование, което е на мястото на инцидента. 

Летателният апарат и тялото на пилота са намерени на 1-2 км от село Гърмен, в труднодостъпно дере. Били са в пропаст, дълбока около 50 метра. 

Петима доброволци от формированието са достигнали до мястото на катастрофата, сред които и Пингов.

„Като че ли се е ударил в дърво или точно във върха на склона и е паднал надолу по дерето“, посочи кметът пред БТА. Той допълни, че теренът е изключително труднодостъпен, а доброволците са стигнали трудно до мястото на инцидента.

Доброволното формирование се е включило в издирването след 16:30 часа. Участвали са повече от 20 пожарникари, както и екипи на Планинската спасителна служба към БЧК, каза кметът. По думите му издирването от страна на доброволците е започнало в следобедните часове, защото тогава са получили информация за локацията от джипиеса на хеликоптера.

Имахме готовност още от сутринта да започнем издирването, но се предполагаше, че може да е паднал към Цалапица и активността спадна, но имахме готовност през целия ден да се включим в издирването, допълни Пингов.

Частният хеликоптер "Робинсон 44" изчезна около 7:35 ч. в петък. След около час връзката с пилота се изгубила.

Машината е била в района на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви срещу борова процесионка. В петък сутринта е трябвало да се прибира, защото е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно предприятие.

Колегата на пилота си е тръгнал с автомобил, но когато пристигнал в района на Пловдив, установил, че хеликоптерът не се е прибрал и подал сигнал. Започнало е издирване на машината.

Фирмата собственик на хеликоптера, "Авио отряд - Варна" се оказа и собственик на вертолета, който на Джулай морнинг прелетя опасно ниско над плаж "Градина", където много хора се бяха събрали да посрещнат изгрева.

През март тази година пилотът Георги Влайков, който бе шеф на учебен център в същата фирма, загина край летище Лесново, докато изпълняваше акробатичен полет.

Вечерта на 22 септември хеликоптерът е открит на 1-2 км от мястото на излитане. Пилотът е загинал.

Машината е паднала в дере, в труднодостъпна местност.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>