Навръх Независимостта призиви за единение, но пак с препратки към “сглобката” (Oбзор)

22.09.2023 22:00 Дима Максимова
Илияна Йотова и кметът на Велико Търново Даниел Панов на Царевец, където преди 115 г. цар Фердинанд провъзгласява независимостта на България.
Гвардейски оркестър поведе многолюдното шествие в старопрестолния град.
Съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков, съпругата му Линда и две от дъщерите им бяха на честванията на хълма “Царевец”.
Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Николай Денков и шефът на СОС Георги Георгиев на церемонията в столицата
Паметникът на Независимостта в София също бе затрупан с цветя от малки и големи.

Илияна Йотова: Кощунствено е да се примиряваме с тази дума да ни управляват

Горещо беше на Независимостта в центъра на тържествата Велико Търново. В последния ден от астрономическото лято улиците се изпълниха с много празнично настроени българи в пъстро шествие, които се радваха на слънцето и концертите. Усети се обаче и високият политически градус.

Много е дълга българската памет и тя не разделя, тя обединява. Затова 115 г. по-късно днес е кощунство да си говорим на “наши” и “ваши”, на фоби и фили, да се разделяме на променени и не особено променени. Кощунство е след цялата държавническа традиция, която имаме - сред най-старите в Европа, да се примиряваме с това, че сглобка управлява.

Не искам да произнасям тази дума (сглобка), това е унизително

Това заяви в речта си от Царевец вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Едно правителство има и своите добри резултати, и своите грешни политики, но нека на тази дата изоставим квалификациите, това е диагноза и за самите нас като общество. А тези, които участват в правителство и управление - нека чуят нашия призив и направят така, че да изтрият това обидно понятие, призова тя.

Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес, заяви пък президентът в обръщение за празника, отправено във фейсбук.

Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а

държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости,

Така Румен Радев отново индиректно атакува управляващите.

А от Царевец вицепрезидентът Йотова добави, че си имаме достатъчно проблеми,

чака ни тежка зима

и тече “безпардонна война, която никой не може да обясни в 21-и век”. Ето за това трябва да мислим, а не да поругаваме основния си закон - конституцията, написана в този град. Не да се движим от партийни и тяснокотерийни интереси, не да противоборстваме, защото точно хилядолетната ни история сочи, че колкото пъти се разделят царството и народът, толкова пъти враговете ни се опитват да ни изтрият от географската и политическата карта, каза тя.

На Царевец дойде и съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков с жена си Линда и две от дъщерите си. Поднесе цветя на пирамидата на Независимостта, после се включи в празничното шествие до паметника “Майка България”. Но не направи политически коментари.

“Вицепрезидентът Йотова навръх празника напада и заплашва”, реагира обаче лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Ако трябва да се поучим от историята, нека пожелаем водачите на нацията днес да работят и да се борят за националните каузи. С приемственост, традиция и обединение - така както са го направили предците ни, не с ежедневните препирни и скандали, каза в словото си пък търновският кмет Даниел Панов. Той се обърна с апел да бъдем хора, да се подкрепяме и да правим добро “Така както го направиха предците ни преди 115 г. Доброто се отплаща многократно! Нека се обединим около доброто и то ще се умножава”, призова кметът. 

Денков зове за независимост и от патриотарски митове, а Радев често говорел неверни неща

“Успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не върху някакви измислени патриотарски митове. Това, което ви уверявам, е, че ще използваме всички исторически уроци, за да може България да получи в следващите години мястото, което ѝ се полага на европейската карта. Като самостоятелна, независима и успешна държава, в която ние, нашите деца и внуци, искаме да живеем, защото това е най-доброто място на живот.” Така премиерът Николай Денков видя темата за независимостта на честването в София, на което бе заедно с кмета Йорданка Фандъкова. 

“Преди 115 години на този ден е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци. С манифеста на цар Фердинанд към българския народ е обявено създаването на независимата и самостоятелна българска държава. 30 години преди това на картата България е подчинено, васално княжество на Османската империя”, каза още академикът, препращайки и към спора около 3 март. Навръх тържествата за Освобождението Румен Радев обяви от Шипка общонационално движение в защита на датата като национален празник.

“Напоследък президентът много често казва неща, които просто не са верни. Ще дам най-ясния пример - когато говори за изкривена история, много често неговите аргументи също се базират на изкривената история, а не на истинската история на България. Не виждам смисъл повече да коментирам. Нека, както се казва, по делата всекиму да съдим”, заяви още министър-председателят. От Ню Йорк Радев обвини правителството, че не е направило достатъчно да убеди Нидерландия и Австрия за влизането ни в Шенген, Денков категорично отрече и подчерта, че кабинетът ежедневно преговаря и има точен план на действие. А той отива на 4 октомври във Виена на отдавна уговорена визита. “Има три политически урока - когато българите се обединят, нищо не може да ги спре. Второто е, че някои от най-големите успехи могат да бъдат постигнати без кръв, само с дипломация. Третият урок е, че ако искаме да успеем, вместо да си съперничим, можем да работим заедно. Надявам се всички политици да го разбират”, призова още акад. Денков. 

Други от От страната и света

Километрична колона от коли край Кресна заради катастрофирал тир

Интензивен трафик в последния ден от серията празнични дни край Кресна. Причината е, че на Кресненското дефиле има аварирал тежкотоварен камион, пише NOVA

И цените на бензина чакат изборите в САЩ - може да е все така евтин до 5 ноември

2,40 лв за литър като сега не е имало, откакто започна кризата през 2022 г.  И биокомпонентата не може да го оскъпи - няма редовно правителство, което да я въведе От началото на това лято

Служебният министър на транспорта ще представлява ведомството по дело във ВАС по процедурата за 35 влака

Служебният министър на транспорта Красимира Стоянова ще представлява министерството по дело във Върховния административен съд (ВАС) по процедурата за 35 влака

ГЕРБ регистрира листите в София - Назарян повежда в 23 МИР, а Фандъкова в 24-и

Ако ние не се справим с повишаването на избирателната активност, няма да можем да излезем от политическата криза. Това каза пред журналисти Рая Назарян

Деница Сачева: Диалогът в следващото Народно събрание е задължителен

"В следващото Народно събрание е задължително партиите, независимо от различията ни, да започнем разговор за развитието на страната. Непрекъснатото отлагане на важни теми като повишаване на доходите

>