Хеликоптерът, изчезнал край Гърмен и този, летял опасно над "Градина", са на една фирма

22.09.2023 16:11
Хеликоптер "Робинсон 44" СНИМКА: robinsonheli.com
Хеликоптерът, прелетял ниско над плаж "Градина"
Падналият самолет край Лесново Кадър: БНТ
Военен хеликоптер „Кугър” СНИМКА: "24 часа" /Архив

Хеликоптерът, който в петък изчезна край Гърмен и този, който през месец юли прелетя ниско над плаж "Градина", са собственост на една и съща фирма. Тя е "Авио отряд Варна".

Тогава на Джулай морнинг хеликоптерът прелетя опасно ниско над плаж "Градина", където много хора се бяха събрали да посрещнат изгрева. От него изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков, а хора висели от вратите на хеликоптера. Свидетели разказват, че хеликоптерът е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над лодка.

Загиналият през март месец пилот Георги Влайков край Лесново пък е бил управител на учебен център "Авио отряд Варна". Влайков загина, докато изпълняваше акробатичен полет над летището. Самолетът му попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване.

Сигнал за изчезването на селскостопанския хеликоптер тази сутрин е бил подаден от колега на пилота. Машината е била в района на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви срещу борова процесионка. Днес сутринта е трябвало да се прибира, защото е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно предприятие. Излетял е около 7,40 ч., но след около час връзката с пилота била изгубена.

Докато е пръскал в района, вечер хеликоптерът се е прибирал на стадиона в Гърмен, служители на Горското са имали ангажимент да го охраняват нощем, а пилотът Г. Г. и негов наземен колега са нощували в база на горското.

Днес сутринта колегата на пилота си е тръгнал с автомобил, но когато пристигнал в района на Пловдив установил, че хеликоптерът не се е прибрал и подал сигнал. Започнало е издирване на машината, като засега не е открита на територията на Благоевградска област.

Фирмата "Авио отряд Варна" ООД с двама собственици, която е наета за въздушно пръскане срещу борова процесионка в горите от черен бор, е обработила от 19 до 21 септември в ДГС Сливница площ от 666 дка, ДЛС Дикчан – 2309 дка, ДГС Гърмен – 1887 дка и ДГС Петрич – 1245 дка.

Авиобиологичната борба е за сметка на стопанската дейност на ЮЗДП, а стойността е около 60 000 лева.

От Министерството на отбраната заявиха, че екипаж на вертолет „Кугър“ е задействан в издирвателна операция по търсене и спасяване на пилот на частния хеликоптер.

Вертолетът „Кугър“ излетя в 14.01 ч. от авиобаза Крумово.

Военнослужещите от ВВС се включват в издирвателната операция в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Искането е на Координационния център по търсене и спасяване към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>