ДПС и ГЕРБ искат Атанасов да се върне, за да подготви реформата в службите за след края на войната (Обзор)

21.09.2023 22:00
Делян Пеевски смята решението на Атанас Атанасов за прибързано.

Коалиционните партньори от управляващото мнозинство заляха с вълна от призиви ген. Атанас Атанасов да преосмисли решението си за отказ от ръководството на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите и СРС.

Съпредседателят на “Демократична България” обяви, че се оттегля, след като Бойко Борисов отхвърли идеята му за сливането на военното и цивилното разузнаване. Първо безпрецедентно парламентът отхвърли преди две седмици годишните доклади на двете служби ДАР и ДАНС, . Както и това, че има принципно съгласие между партньорите в управлението по сливането, ДПС също неофициално подкрепяха.

В понеделник обаче лидерът на ГЕРБ обясни, че няма как сега да се случи сливането. И Делян Пеевски обясни, че няма да има подкрепа и от ДПС. Атанасов се обиди, а ДБ издигнаха Бойко Рашков за шеф на комисията. Но започнаха настоятелни молби към генерала да размисли.

“Ако господин Атанасов каже днес, че е готов да оглави която и да е служба, с две ръце го подкрепяме в парламента”, пръв бе Бойко Борисов в четвъртък. Делян Пеевски от ДПС определи решението на генерала като прибързано и настоя, че той трябва да запази поста си.

“Оставката на Атанас Атанасов от председателския пост е знак на протест, трябва да има реформа в службите. Това, че реформата вече зацикли, ни притесни изключително много. Надявам се след този силен публичен акт да се върнем на масата за преговори”, обясни пък пред БНР депутатът от “Промяната” Стою Стоев, доскоро шеф на правната комисия.

Лидерът на ГЕРБ изясни проблема: “Не съм казал, че съм против това да се случва, но да е в момент, в който може и обстановката е спокойна. Ние нямаме още готово законодателство, което да покаже каква ни е визията за тези служби.”

Борисов зададе и рамката кога е мислима реформата на Атанасов. “По време на война, когато текат маса - надявам се, без да знам - операции на службите заедно с нашите партньори, едно преструктуриране, сливане, под половин година не минава. Това не е нещо от днес за утре. Нагледахме се за 2-3 години как се сменят служби, как се назначават генерали”, каза той.

Делян Пеевски пък уточни, че ДПС са дали принципна подкрепа, но и според него реформите трябва да изчакат края на войната, защото “структурни разбутвания на службите могат да объркат много”. Лидерът на ПП Кирил Петков също се съгласи, че стъпките на реформата трябва да се обсъдят, но настоя, че с всеки ден забавяне “губим шанс България да си стъпи на краката като държава със сериозни институции, които защитават нейните интереси”.

Сливане на службите би предизвикало най-малкото институционално неудобство не само в България, а и извън нея, смята Ивайло Вълчев от ИТН, а според “Възраждане” всъщност целта е овладяването им.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>