Колко от 51 бити и ограбени до мол в София са жертви на бандата с убития от "Ботунец"?

21.09.2023 07:30
Светльо Младенов в гангстерска поза (в средата) със свои приятели от квартала
Директорът на Столичната полиция Любомир Николов (вляво) и прокурор Христо Кръстев разказаха подробности още във вторник.
Следователи правят оглед на мястото на стрелбата от нощта срещу понеделник.

Поне 51 деца и младежи са ограбени на територията, където е действала бандата на застреляния Светльо Младенов от “Ботунец” от началото на 2022 г. досега. Работи се и по други случаи с пострадали от тях. Разследващите издирват и други пострадали. Бандата на Младенов има принос за увеличението на грабежите в този район, докато в цяла София намаляват.

Два пъти са се увеличили грабежите в района, където простреляният смъртоносно Светльо Младенов и бандата му са действали през последните месеци, показа проверка на “24 часа”.

18-годишният рецидивист и двамата му непълнолетни съучастници от кв. “Ботунец” бяха преследвани от полицията в нощта срещу понеделник след поредното посегателство над 18-годишно момиче.

След ареста на съучастниците на тартора е разкрит още един грабеж, за който вече са обвинени (виж по-долу). Но в МВР имат информация за още десетина случая от последните месеци, в които тримата жители на махалата са нападали свои връстници в район “Лозенец”. При всички случаи са били трима.

Следите от ударите по телата на жертвите личат със седмици

Описват ги като млади момчета, със суитшърти и маски. Двама от тях нападат жертвата и я хващат здраво, третият я налага с метален прът или палка. Плашат с пистолет, но никога не го показват. Отмъкват дребни суми. Повечето от нападенията се случват в район “Лозенец”, на територията на 4-о РУ. Това е единственото районно в София, където се отчита двоен ръст на грабежите. За първите 6 месеца на 2022 г. например са регистрирани само 10 - най-малко от цяла София. За същия период - полугодието на тази година, са вече 21, или над 100% ръст, което е прецедент за столицата при сравнение на 2022 и 2023 година. От началото на 2022 г. до края на юни 2023 г. там са извършени общо 49 грабежа, а с тези след това стават и повече.

На територията на повечето районни управления грабежите намаляват за тези два сравними периода. Там, където има ръст, той е до 20% (виж карето вляво).

От разпити на пострадали и на задържаните съучастници на Светльо Младенов ще стане ясно каква част от ръста на грабежите е тяхно дело. Във вторник Софийският районен съд остави двамата му непълнолетни съучастници в ареста заради грабежа на момичето от нощта на екшъна. Около 2 ч на бул. “Черни връх” тримата нападат две момичета. Душат едното с кабела на слушалките му, налагат го с метален прът и вземат чантата му, в която имало 20 лв. и документи. Събуват и маратонките му, които също отмъкват. 

Още в сряда двамата са обвинени и за друг грабеж в същия район, но в предишната нощ. В 4,30 ч двамата пребили момче на 18 г. в тъмното. Удряли го с юмруци по лицето, а трети, вероятно застреляният 24 часа по-късно Светльо Младенов,

го налагал с палка по крака

От него взели 35 лв. Разследването на бандата продължава и за други идентични грабежи, извършени в района на голям търговски център.

И тримата са криминално проявени и са на отчет в Детската педагогическа стая за извършени кражби, грабежи и други. Задържани са многократно и са разпитвани за различни престъпления в миналото. Светльо Младенов и съучастниците му живеят в крайния кв. “Ботунец”. До отдалечения кв. “Лозенец” пътували с автобус. Първо от своя квартал до “Левски Г”, а оттам с номер 120 до зоопарка.

Нападат жертвите си нощем. След това хващат първия автобус в обратната посока, за да се приберат с плячката. Така се е случило в нощта на стрелбата, при която почина лидерът на бандата от крайния квартал. Полицейският екип е бил изпратен в района по сигнала за грабежа над 18-годишното момиче, което е душено с кабел и удряно с палка, за да даде чантата си. Към 5 ч. сутринта, малко преди да потеглят първите автобуси от зоопарка към “Левски Г”, охранител на магазин се обажда в полицията, че трима прескачат оградата на обекта и тръгват към кръговото, където е спирката.

Когато полицаите се озовават на мястото, виждат момчетата със суитшъртите да

влизат в рейса Подават звуков и светлинен сигнал и шофьорът спира. В автобуса остава един от заподозрените за престъплението, Светльо Младенов и третият опитват да избягат. Тогава най-големият от тях е прострелян.

Балистичната експертиза по разследването за смъртоносно простреляния грабител Светльо Младенов ще е ключова за това дали и в какво ще бъде обвинен полицаят, който го е преследвал. Тя трябва да даде отговор дали Маринов е прострелян в гръб, или в предната част на тялото и дали униформеният се е целил в тялото му, или в краката, каквато е практиката. Според една от хипотезите изстрелът е бил насочен надолу, но

куршумът е рикоширал в асфалта или друг предмет на земята,

след което е проникнал в тялото на беглеца.

Освен това от показанията на униформения става ясно, че Младенов е посегнал към чантичката си. Жертвите, които е ограбвал заедно с приятелите си, са били заплашвани с пистолет, но никой от пострадалите не го е виждал. За сметка на това всички са удряни с метален прът. Експертизата не е готова, а до сряда полицаят не беше обвинен. Хипотезите са три - причиняване на смърт по непредпазливост, при превишаване на неизбеждата отбрана или евентуален умисъл, който беше определен във вторник от разследващите като най-малко вероятен. Случаят е възложен на следовател към Софийската градска прокуратура. Той вече е разпитал жена, която е станала очевидец на екшъна. Тя разказала, че при гонката полицаят няколко пъти е викал към беглеца

Спри! Полиция! Ще стрелям!

Въпреки това Маринов не се подчинил. След два предупредителни изстрела във въздуха униформеният е стрелял по посока на беглеца, а след като установил, че е ранен, го откарал лично с патрулката до близката болница “Токуда”, където вече е бил мъртъв. 

Според Закона за МВР полицейските служители имат право да използват оръжие, когато това е абсолютно необходимо. Една от описаните ситуации е “след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга”. Смущаващ е фактът, че изстрелът е произведен с лично оръжие, а не със служебно. Полицейските оръжия са задължително заредени с два стоппатрона, преди да се стигне до бойните. И употребата на лично оръжие, което не е разрешено да се носи, докато си на работа, също означава наказателна отговорност за неспазване на правилата за съхранение на лично оръжие. Предположенията на юристи са, че полицаят, стрелял по грабителя, ще бъде осъден поне по едно от трите углавни престъпления, в които е уличен. И няма да може да ползва разпоредбата на чл. 12А от Наказателния кодекс, който регламентира употребата на сила от органите на реда, тъй като деянието не е общественоопасно, когато заради важни държавни дела се използва оръжие.

 

Арестуваха сериен обирджия на един и същ денонощен магазин в “Дружба”

В нощта срещу сряда криминалисти от Осмо районно управление арестуваха при пореден грабеж 32-годишен мъж.

Малко след 2,30 ч той нахлул в обекта в кв. “Дружба”, заплашил продавачката с пистолет и поискал парите. Вече го е правил два пъти успешно и полицаите са чакали да се появи отново. Злосторникът е арестуван на местопрестъплението.

Само за два месеца същият е обирал успешно магазина по един и същи начин два пъти. При третия опит е задържан. На 14 август например отново се появил като клиент, насочил пистолета към жената и взел оборота от 400 лв. Уличен е като извършител на грабеж и на друг магазин в същия район.

8 районно упралвение е едно от тези, в които намаляват грабежите за първите 6 месеца на тази година в сравнение със същия период през миналата. Тогава са били 13, сега са 10. Случаят със серийния грабител на денонощния магазин обаче не влиза в тази статистика.

Най-много грабежи за полугодието на 2023 г. са регистрирани в голямото и тежко 3-о районно управление, на чиято територия има много пазари и паркове. Тези престъпления са 27 в сравнение с 21 през миналата година.

На следващо място по грабежи е районът около Централна гара и Лъвов мост, които са на територията на 2-о РУ. За първите 6 месеца на тази година са 25, а през миналата са били 33.

По брой на регистрираните грабежи следват районните управления, които са на териториите на “Люлин” (23) и на южните квартали, за което отговаря 6-о РУ (22).

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>