Фейсбук за убития Светльо: От “държавата става престъпник” до “полицаят е за орден”

20.09.2023 23:30
ЕЛИСАВЕТА БЕЛОБРАДОВА
Тихомир Безлов

Някои обобщават: Реакцията на обществото е вик за помощ

Яростни спорове се вихрят във фейсбук по случая със застреляния от полицай бягащ грабител Светльо Младенов.

Във фейсбук профила си Letiashtata Kozzila Erato депутатката от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова пита: “Защо масово хората одобряват случилото се? Не е, защото са лоши или жестоки, а защото живеят в хаос от страшно много години. Висят в неопределеността на битие, в което полицаите рядко могат да направят каквото и да било.

Ако имате агресивен съсед, който ви тормози постоянно, полицията е напълно безпомощна в повечето случаи и всичко потъва във вдигане на рамене и “ами те и двете страни подават жалби една срещу друга”. И от тези размени на жалби хора изгубиха живота си.

В 90% от битовите проблеми - шум, замърсяване, интернет тормоз, насилие в училище - полицията не присъства почти. Много села и жителите им са оставени сами да се оправят поради липса на полиция. Хора умират по пешеходните пътеки заради пияни несанкционирани шофьори.

Самата структура на полицията има доста проблеми - липса на добра екипировка и добра физическа подготовка, добро обучение за новите реалности, корупция.

Затова и всеки акт на полицай, осъществил правомощие, така радва част от хората, но това момче е мъртво. И неговата смърт няма да оправи системните проблеми на гражданите. Тази смърт е трагедия за всички ни. Приветстването на смъртта на едно момче приемам като вик за помощ, отколкото позиция на гражданите и издава тяхното искрено отчаяние от дългогодишната липса на ред.”

Отдавна не бях чувал някой полицай да посмее да стреля по "цигараджии", крадци на коли, сводници и т.н. (май последният път бе през 2010), отбелязва Тихомир Безлов.

Диан Недялков е по-остър: Полицай стреля и уби в гръб хлапе, нарушило закона с кражба. Освен че никой не излезе на протест, е и пълно с хора, които се радват и казват: “Така му се пада!” Или аз съм ненормален, или всички, които се радват на подобен акт.

Париж горя два месеца и едва потушиха бунта

И по турско робство турците са съдели в съд с присъда. Но ние не сме турци, а българи и в мирно време стреляме в гръб за кражба! Поклон пред паметта на това хлапе!.

Петър Низамов пише: В САЩ полицаите стрелят, защото оръжията се продават свободно без разрешително и всеки може да изкара пистолет и да стреля по тях. Всяка година там падат стотици полицаи! Това е болест на Америка. Но в България, където право да носят оръжие имат само мутрите, охранителите, военните и полицаите, да падат убити невъоръжени младежи от полицейските изстрели в гръб?!? Това е безсмислена жестокост срещу невъоръжен човек.

Престъпниците в затвора, а не в гроба,

защото иначе самата държава ще се превърне в престъпник.

Според Албена Георгиева обаче: “Полицията този път си свърши работата. Ако искаш да си жив, не нападаш, не обираш, не крадеш. Нека има повече полицаи на терен... Да почива в мир убитият”.

Венцислав Лаков коментира: “Цялата тв олелия за застреляния от полицай младеж е, за да се правим на демократични, като в САЩ. Но убитият не е цветнокож, а полицаят е спазил всички правила, преди да стреля. Да, използвал е собствен пистолет, защото щатният “Макаров" е боклук и не е точен на 100 м”.

Тодор Николов пише: “Полицаят, стрелял по грабителите, трябва да бъде награден, а не разследван и съден. Респект! Сигурно ще го оплюят и ще трябва да отговоря на въпроса: “Ако това беше твоето дете?!” Не, няма да е моето дете, защото е възпитано да не извършва престъпления!”

“Браво на полицая - пише Пламен Борисов. - Орден заслужава. А на малолетните бандити препоръчвам да не бягат маскирани и да не гледат филми, дето се стреля с по една картечница във всяка ръка. Полицейските пистолети са точни до 10 метра при статичен изстрел. След това няма гаранция, че ще се отървеш като Стивън Сегал или Джаки Чан.”

“Безкрайно съчувствам на майката и бащата на убития Светльо. Но явно като повечето родители днес те изобщо не познават детето си” - пише Илиана Дечкова.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>