Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

20.09.2023 17:29
Готие Капюсон СНИМКА: Софийската филхармония

Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща в София, за да представи българската премиера на Концерта за виолончело на легендарния холивудски композитор Дани Елфман, който също потвърди своето присъствие в зала "България" на 5 октомври, съобщиха от Софийската филхармония.

Диригент на вечерта е маестро Найден Тодоров, а в програмата е включено и красивото произведение "Картини от една изложба" на Мусоргски/Равел.

Наричан "посланик на виолончелото" Готие Капюсон е отдаден на изследването и разширяването на репертоара за този инструмент. Той изпълнява широк набор от произведения всеки сезон и редовно прави премиери на нови творби.

Концертът за виолончело на Дани Елфман е написан специално на френския челист, а Софийската филахрмония е съпродуцент на творбата - част от политиката на маестро Найден Тодоров да върне филхармонията на световната сцена.

Това музикално събитие обещава да се превърне в незабравим момент за почитателите на класическата музика в България.

Билетите за концерта са в продажба на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Животът на Готие Капюсон, един от малцината водещи виолончелисти в света, е история на успеха. Той започва да свири на виолончело на петгодишна възраст и учи в Парижката консерватория. През 1999 г. печели първа награда на Музикалната академия "Морис Равел" в Сен Жан дьо Луз и на конкурса "Андре Навара" в Тулуза. През следващата година е удостоен с наградата за виолончело и камерна музика на Парижката консерватория. През 2001 г. Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградата Грами на САЩ) - най-високите музикални награди на Франция, го определят за нов талант на годината, а през 2004 г. получава награда от Borletti-Buitoni Trust.

Капюсон свири под палката на диригенти като Бернард Хайтинк, Кент Нагано, Пиер Булез, Даниеле Гати, Сейджи Озава, Клаудио Абадо, Мюнг-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Яник Незе-Сеген, Валери Гергиев, Густаво Дудамел и др .

Като камерен музикант, Готие Капусон свири с Виктория Муллова, сестрите Лабек, Марта Аргерич (с която прави турне в Япония), Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Жерар Косе, Мюнг-Вун Чунг, Стивън Ковачевич, Лиза Батиашвили, Николай Луганси и Юджа Уанг, с която наскоро записа албум за Дойче грамофон. Най-близката му музикална връзка е с неговия брат цигулар Рено.

Готие Капюсон има своя собствена фондация за подкрепа на млади и талантливи музиканти в началото на кариерата им. Един от подкрепените музиканти е възпитаникът на НБУ Доач Бездюз.

На 4 октомври известният виолончелист ще направи и майсторски клас за българските студенти по виолончело.

Други от Възход и падение

На 17 септември рожден ден имат

Проф. Минчо Минчев, цигулар Михаил Вешим, писател Проф. Петър Киров, двукратен олимпийски шампион по класическа борба, преподавател в НСА Д-р Данка Манукова

Джокович пее и танцува на песен на Камелия (Видео)

Тенис легендата Новак Джокович изпя на перфектен български език големия хит на попфолк звездата ни Камелия "Луда по тебе". Часове преди демонстративния шоу мач срещу Григор Димитров в София Ноле

Нова мания! Испанците търсят любовта с ананаси в хранителен магазин

Търговци се оплакват от "лапите на кампанията", защото предизвиква хаос Може ли с един ананас да намерите любовта на живота си? Да, ако сте в Испания

Науката е слънчоглед, каза Любен Дилов-син и изпрати внучка си на училище

Снимки от първия учебен ден публикуваха още Радина Кърджилова и Орлин Павлов  "Напред, науката е ...слънчоглед! Човекът, мила внучке, се различава от чайника по това

Топмоделът Бианка Балти: Имам рак на яйчниците, порaзил е и други органи

Италианският топмодел Бианка Балти обяви сензационно, че е била оперирана спешно от рак на яйчниците в трети стадий. Бианка съобщи това в публикация от няколко снимки в инстаграм

>