Разделянето на КПКОНПИ се отложи - не се разбраха да правят ли борд, който да подбира членовете ѝ (Обзор)

19.09.2023 22:47 Весела Бачева
Депутатите от ДПС и ДБ запазиха мълчание по време на дебата. Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Разделянето на антикорупционната комисия успя да блокира извънредното заседание на парламента във вторник и май отново да разклати договорките на управленските партньори.

КПКОНПИ да се раздели на две комисии - за отнемане на незаконно придобитото имущество и за противодействие на корупцията. Това е един от законите, необходими за второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост. А след лидерска среща преди десетина дни съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че с ГЕРБ са се разбрали законът да е приет преди местните избори на 29 октомври. Т.е. преди ваканцията, в която депутатите излизат заради вота три седмици преди изборния ден. Съгласни били и от ДПС.

Три се оказаха спорните моменти във вторник, като от тях най-проблемна бе идеята на ПП-ДБ да се създаде номинационен борд, който да оценява кандидатите за членове. Предвижда се той да се състои от петима души - по един предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата. Ще се оценява отговарят ли кандидатите на изискванията, нравствените им качества, квалификацията и опита им, концепцията за работа. Накрая бордът ще представя “препоръчително класиране” на ресорната комисия в парламента.

Идеята обаче не фигурираше в приетия на първо четене текст, а за второто четене на закона бе отхвърлена от правната комисия.

“Аз не мога да подкрепя това, защото е стратегическо предложение, което, ако веднъж приеме Народното събрание да излъчва орган, който да му казва кого да избира - утре това ще стане с ВСС, Инспектората, КЗК, КФН”, обясни шефът ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ. Като компромисен вариант предложи номинационната комисия да прави препоръки до депутатите, но не и да ги класира по места.

Спорно се оказа и с какво мнозинство да се избират членовете ѝ. От ПП-ДБ настояват то да е 2/3 от депутатите, а от ГЕРБ и “Има такъв народ” са за обикновено мнозинство. Според конституцията са нужни 50% от депутатите, освен ако изрично не пише друго. Чолаков се закани, че групата му ще подкрепи предложение на (не)коалиционните си партньори, по после ще се обърне към Конституционния съд, така се повишавала “юридическата грамотност”.

Спор се заформи и за едно от изискванията към членовете на антикорупционните комисии. От ГЕРБ и “Възраждане” настояват те задължително да са юристи, а “Промяната” залагат и икономическо образование, ако имат поне 7 г. опит в службите за сигурност.

Реформата в КПКОНПИ е една от точките в законодателната програма, за която ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, преди да обявят общия си кабинет. И двете формации написаха свои текстове, но този на ПП-ДБ бе отхвърлен, а на ГЕРБ - приет с помощ и от “Промяната” и ДБ, ДПС и “Възраждане”. Тогава това доведе до обвинения в плаващи мнозинства, “смокинови листа” и прочутия СМС за “счупване на сглобката”.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>