Да извървиш София с усмивка

19.09.2023 19:37
Проектът, спечелил конкурса за втори "Мост на влюбените" в Южния парк
Посланикът на Кралство Дания Йес Брогорд Нилсен

Свързаност на парковете ще е новото богатство на града, отворете достъп до Перловската река, съветват световни архитекти

София предлага голямото богатство на зелени пространства и пешеходни зони със свой облик, ритъм и обживяване. Те трябва да се свържат, което ще позволи този чудесен град да бъде прекосяван пеша с лекота и наслада, ще даде още повече свобода на жителите му - те ще бъдат поставени в центъра, не колите.

Това съветват утвърдени архитекти, привлечени от предизвикателството да пренесат в българската столица трендове от световното градоустройство и да създадат проекти, които носят наслада на хората тук.
Чешкото архитектурно студио “Боеле” победи в международния конкурс за втори пешеходен мост в Южния парк. Според идеята им той ще е с дължина 600 метра и широчина 10, извисявайки се на 7,5 м над земята.

Предвиден е за пешеходци и колоездачи.
Мостът ще тръгва от парковата зона срещу басейн “Спартак” и ще извежда зад него. Ще има и пешеходна пътека зебра под моста на ул. “Бяла черква”.

В международното жури, което разгледа и оцени проектите на участниците, бяха арх. Йеспер Дал - ръководител на градоустройствения отдел на община Фредериксберг в Дания, и Милутин Фолич - бивш главен архитект и урбанист на Белград.

Посланикът на Кралство Дания Йес Брогорд Нилсен: За да сте щастливи, карайте колело

Рецепта не съм сигурен, че мога да дам, но със сигурност ще ви помогне да карате повече колело. В България разполагате с всички предпоставки да бъдете много щастливи - имате страхотен климат, а София планините отвсякъде я обграждат и хората тук са чудесни.

Така посланикът на Дания Брогорд Нилсен отговаря на въпроса каква е рецептата за хюга - прочутата датска формула за щастие. “Едва ли има една рецепта, приложима за всяко място. Всеки град трябва да намери своя начин гражданите му да са щастливи”, добавя дипломатът, но е убеден, че столичани и градската управа заедно ще открият формулата.

“Прекарал съм повечето си време в центъра на София, разхождам се много из нея и много я харесвам. Имате страхотни сгради - някои добре възстановени, а при други тепърва предстои да се случи. Намирам града за отличен, много приятен, но това може още повече да се подобри, защото имате един основен проблем - автомобилния трафик”, съветва още посланик Нилсен.

Когато е в Дания, той се придвижва само с велосипед. “Но в София не смея - живея в “Бояна” и всеки ден ми се налага да шофирам до работа, трафикът е ужасен и честно казано, ако имаше възможност да се кара колело, абсолютно щях да го използвам. Но от “Бояна” до центъра още няма плътно изградена мрежа за безопасно придвижване с колело ”, съжалява той.

Отне около 25 г., за да превърнем Копенхаген от центриран върху колите и промишлен град в удобен и приятен за живеене. Най-важното е голямата промяна в начина на мислене, убеден е датчанинът.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>