Под 2% от абитуриентите на СМГ не стават студенти веднага, защото... вече имат свой бизнес или стартъп

19.09.2023 18:52 Ярослава Прохазкова
Д-р Антоан Тонев

Софийската математическа гимназия води по бал сред всички училища в страната при приема след 7-и клас, а възпитаниците всяка година печелят за България медали от най-престижните състезания в света. Как се възпитават красиви умове, разказва директорът

Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” е една от емблемите на града. Училището, в което се влиза с най-високия бал в страната и което неизменно през последните години е №1 в изпитите и матурите, а възпитаниците му носят медали от най-престижните международни олимпиади и състезания.

Над 98% от завършилите стават студенти веднага в наши и чужди престижни университети. Останалите под два процента не бързат да следват, защото... още от 10-и или 11-и клас са започнали да се занимават със стартъп или с някакъв свой собствен бизнес.

Двама от бившите ни ученици например имат стартъп за дронове - един от най-големите в България

в момента. И двамата не са завършили висшето си образование, но се реализират много успешно, обяснява директорът на елитното училище д-р Антоан Тонев.

За трета поредна година това лято СМГ е с най-високи резултати в цяла България от външното оценяване в 7-и клас по математика. По български език и литература е на второ място на една стотна разлика след ЧОУ “Св. София”, което е отлично представяне, като се има предвид, че гимназията е математическа и часовете по български език и литература са крайно недостатъчни за добро усвояване на материала, особено в прогимназиалния етап, казва директорът. Въпреки това средният резултат на учениците е над 90 точки. По математика пък тази година седмокласниците средно са постигнали 97,37 точки - съвсем близо до максимума. При това учениците на СМГ, явяващи се на изпита, са най-много спрямо децата от останалите училища в топ 10 - 158 спрямо до 80 деца във випуска на останалите.

Може да се каже, че ръководството на елитното столично училище е

сред моторите за бъдещата промяна в изпита след 7-и клас

От ръководството на СМГ се обърнаха към МОН няколко пъти с предложение да се промени външното оценяване, като се даде възможност за математическите и природоматематическите гимназии да се кандидатства по различен начин. И министърът вече обяви идеята изпитът да стане на два модула, както беше преди години - един задължителен за всички деца и втори само за кандидатстване в гимназии.

Трябва да се помисли за диференциация на учениците, защото много деца изкарват максималния резултат на НВО, тъй като са сравнително добре подготвени, но после в гимназия се оказва, че математиката не е тяхната страст и с годините им става все по-трудно. А при профилираната подготовка в 11-и и 12-и - съвсем, коментира директорът Тонев. Убеден е, че трябво да се даде шанс на децата с талант в математиката да влизат в тези гимназии по различен от досегашния начин. В паралелките с природни науки може да се кандидатства с резултат от олимпиадите по физика, химия или биология - искаме същото да се разреши и за тези с математичеснки профил, обяснява той.

Според директора страхотните резултати се дължат на изключително мотивираните ученици, техните амбициозни и подкрепящи учителите родители, както и на страхотния колектив от учители. Социалната среда също мотивира тийнейджърите да се занимават с учене. 90% са много запалени и дори някой да се отклони, веднага го “прибират” при себе си и не му позволяват да залитне твърде много и да се отклони твърде надалече. Това е идеята на всяка една общност, каза Антоан Тонев.

Неговата голяма гордост са резултатите от тазгодишните матури. В цяла България 16 са младежите с пълните 100 точки по математика, 9 от тях са от СМГ. Пълни шестици има и по информатика, и по английски език са близко, а математическата гимназия за първи път влезе в топ 3 и на зрелостния изпит по български език и литература. Това ми беше мечтата, откакто станах директор през 2018 г., признава Тонев. Отдава успеха на страхотния преподавател на випуска и на мотивираните му ученици, успели да задминат връстниците си от езиковите и хуманитарните гимназии на “техен терен”.

СМГ е прочута и с участниците си в националните отбори, които защитават името на България на международните олимпиади по математика, информатика, физика, химия, биология, математическа лингвистика, география, английски език.

В националния отбор по математика тази година участват трима ученици на СМГ, които се връщат с пълен комплект медали - златен, сребърен и бронзов. Така прославят България и училището си. Златният медалист е Марин Христов от 11-и клас и за втори път е част от националния отбор. Среброто спечели Иван Тагарев от 12-и клас, а бронза - Илияс Номан от 12-и клас.

Петър Жотев е първият ученик в света с три златни медала от международната олимпиада по биология,

изрежда директорът.

На националния кръг на олимпиадата по химия пък са участвали 19 ученици от 7-и клас, което е много над 50% от всички класирани в цяла България в тази възрастова група.

Тонев не пропуска и успехите в изкуствата и републиканските състезания в различни видове спорт - от шахмат до волейбол.

Събираме в едно наука, изкуства, спорт - във всяка сфера нашите деца се опитват да се докажат и по честния начин да покажат, че са най-добри, гордее се младият директор на емблематичното софийско училище.

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>