Плюс е, че имаме правителство, минус, че сглобката я няма

18.09.2023 21:20 Доц. Татяна Буруджиева
Николай Денков Кадър: bTV

Международната обстановка работи за това управление, вътрешната - не

Първият огромен плюс за 100-те дни на ротационното правителство е, че имаме правителство. Огромният минус е, че то не работи като екип. С други думи, сглобка има, но тя скърца. Виждаме в нея отделните елементи, но сглобката нещо ни се губи.

Вторият голям плюс на този кабинет е, че по някои теми и проблеми, които си поставиха за решаване, има надежда да се случи нещо позитивно, тъй като тези министри могат да работят в синхрон по дадения проблем. Давам пример с влизането на страната ни в Шенген. Правя го, защото днес ни вълнува кой как се е изказал по темата в Нидерландия и Австрия. Но всъщност трябва да се отнасяме по-спокойно към коментарите на политиците в други държави за нас, защото те не са по-различни от нашите. И те са пред избори и съответно си гледат собствените интереси. Но най-пряко ангажираните с решаването на казуса по влизането на България в Шенген са външният и вътрешният ни министър. И двамата са хора с достатъчно професионален опит и тежест и знаят какво могат да направят и сред партньорите ни, и вътре в страната. Затова смятам, че умението им да работят в синхрон и с разбиране допринася за още един позитив на това правителство.

Големият минус тук е, че дори да разбират проблемите в ресора, за който отговарят, те няма разбирането за политическите си функции и задачи като министри и даже в лицето на самия министър-председател. Пример е земеделският министър, който на гилдията говори едно, след това решава друго, или няма позиция, или ако я има, не я отстоява. Самият факт, че проблем, който трябва да се решава от правителството, се прехвърля на парламента, вече говори за много тежка слабост и дори нежелание да се заемат с горещите теми и проблеми на самите министри и на Министерския съвет. Което впрочем е лоша новина, защото това е изпълнителна власт - задачата ѝ е да ги решава тези проблеми.

Третият плюс е, че международната обстановка работи за това правителство. А третият минус е, че вътрешната обстановка не работи за този кабинет. Заради това най-големият ни кахър е, че идват местните избори и се чудим какво ще се случи с тях, а не какво прави кабинетът, върши ли работа и кой в него я върши.

Други от Лични

Иван Гарелов, който ми даде от професионалните уроци до вкуса на живота

Така е с най-големите загуби: внезапно осъзнаваш, че си е отишъл един от най-важните хора в живота ти. Че няма да се обади по неговия кратък и категоричен начин

Свободата е междинно състояние - ето как го нарисува Анри Кулев

Коментар на седмицата №3: В Германия слушат "Добре дошли, скъпи убийци!" или защо се провали миграционната политика *

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с близо 38 048 прочитания. ⁃ Дисциплинираното общество не издържа вече на политическата коректност

Не е добре

Много е добре, че в ПП-ДБ има дискусия, предшестваща евентуалното общо явяване на предстоящите избори. Никак не е добре, че тази дискусия е съсредоточена /по публична информация/ в правилата по избор

Завещание на седмицата: С райския газ се провалихме, дано поне с енергийния сниф успеем

Политици и институции спят. Събуди ги певицата Диона, докато рекламира енергийна напитка на прах, която се смърка през носа. Преди Диона обаче беше вестник "24 часа"

>