Военният министър: Неоправдано е да повишаваме бойната готовност

18.09.2023 18:15 Павлета Давидова
Тодор Тагарев СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

6 часа след взривяването на дрона Тагарев още не бил запознат с визията на екипите 

Имаме армия с определен състав, комплекти и задачи. Тя пази границата, носи дежурства. Според мен да повишаваме степента на гототовност в този етап ще окаже негативно влияние върху наличния състав". Така военният министър Тодор Тагарев отговори на въпрос от шефът на ресорнатанпарламентарна комисия Христо Гаджев от ГЕРБ дали е необходимо ли засилване на мерките и готовността на армията за подобни случаи.

Пред депутатите от ресорната комисия министърът обясни, че е имало случаи от падане на дронове и ракети в страни членки на НАТО, на нас не ни се било случвало. Сега обаче се повил дрон с боеприпаси.

Работната хипотеза е, че този дрон е паднал по някаква причина - гориво или някакво смущение, и течението го е изхвърлило на брега, обясни Тагарев. Според него машината едва ли е престояла повече от 2 седмици във водата. Реагирахме съгласно протоколите, настоя отново той. 

От 11 ч насам всичко, което се говори, бих го класифицирал като политическо говорене, а не реална загриженост на хората, каза Тагарев.

Не е ясно още откъде е дронът. Екипът на място е решил да не отделя взрива от летателната част и е взривил целия. "Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци. По тях ще се реализира произхода му", каза той, признавайки, че едва ще се каже със сигурност откъде е.

Ако не работехме по снимки, щяхме да извлечем голяма полза, смята Николай Дренчев от "Възраждане" след признанието, че разследването на падналата машина ще е на база на заснетите преди унищожението й кадри. И добави, че след като сме близо до военна зона, е логично да пристигат останки от боеприпаси.

Тагарев уточни, че е опитал да постави задача за отделяне и запазване на дрона, но военните експерти му казали, че е твърде рисковано. "Някои дронове се правят по такъв начин, че опит за манипулиране на комуник система, някои се взривяват", обясни той.

Бившият МВР минситър на ГЕРБ Марин Маринов попита "хората, които ги гледахме на кадрите" с обезвреждането служители ли са или граждани.  А Тагарев се оправда, че не знаел, не бил гледал видеото и не можел да го коментира. Преди началото на комисията журналистите му показали му снимка на човек по потник. Според министъра дали човекът е с потник, или с униформа, няма значение, ако са спазени правилата за безопасност. "Най-важно е, че са си свършили работата, отсече Тагарев.

"Сега не е толкова горещо, но лятото ако сте ги гледали тия дето взривяват боеприпаси със скафандри - да слизат по скалите не е много желателно, но не мога да коментирам", продължи той. 

Атанас Зафиров се подигра на Тагарев, че е единственият българин, който не е гледал видеото. Според него с основание обществото се пита така ли сме защитени и това ли са хората, които отговарят за защитата ни. Той разказа на министъра кадрите - и за пушещия човек, и за този с потника, който побутва дрона. "Аргументите, които изтъкнахте с времето ги намирам за несериозни. Този екип, който видяхме от полицията ли е, от армията ли е, с каква задача и цел е там - оглед, те ли са взривили обекта?", настоя за отговори депутатът.

"По-важно е че проблемът е решен, а не да имаме хора с парадни униформи нещо ако се случи. Тези хора заслужават поздравления", зашити хората си министърът.

"Екипът е тръгнал в 6,10 ч. Ако е отишъл в 3 какво ще прави там - скали, по тъмно. Не бих ги пуснал. По тъмно да се справят с невзривени боеприпаси", настоя Тагарев. Министърът бил уведомен в 6,20 ч. за инцидента, сигнал от областния управител е подаден в 2 през нощта. По веригата били действали както е трябвало. Имало е реакция, това, че съм разбрал в 6,20 не значи, че военните са разбрали в 6 и 20, опита да омаловажи ситуацията Тагарев. "Да гледаме всички сигнали, трудно ми е да кажа как може да се случи . Всеки трябва да си гледа работата. И да е имало закъснение по веригата, то е минимално", добави той.  

Повод за думите му бяха думите на Александър Вълчев от ИТН, който попита това ли са единствените канали по които да реагираме и да се чака 9 часа след сигнал.

"В Царево колко приказки се изприказваха за БТР да ги изпратим. А какво правим ако върви вълната и само ще пречи на евакуацията? Има си механизми за управление и управлението не става чрез фейсбук", отговори той на призива на Вълчев, че хората явно трябва да се информират от фейсбук.

Гаджев пък отбеляза, че е трябвало да се работи за обезопасяване на района, защото е можело да стане инцидент "ако някой реши да си поиграе".

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ попита възможна ли е проверка дали обезвреждащите боеприпаси имат нужната екипировка, а ако е необходимо - да се осигури такава. Поиска да знае дали Тагарев ще търси партньорска помощ за защита на страната ни, особено ако нямаме необходимите технологии. Министърът каза, че костюмите от филмите са много скъпи. Всяко формирование в арията поддържа такъв екип, намекна той, че ще са нужни много пари.

Очаквайте подробности

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>