И пчеларите се включват в протеста срещу украинския внос

16.09.2023 13:32
Пчелари твърдят, че украински мед се предлага като български СНИМКА : Pixabay

Пчелари също се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти които според тях не отговарят на изискванията на Европейския съюз и се продават много по-евтино в сравнение с българските, съобщи БНТ.

Стефан Стефанов от Варна е пчелар от 13 години и се грижи за над 100 кошера. Твърди, че през последните години да отглеждаш пчели е губене на време. Освен постоянно падащите изкупни цени на меда проблем пред българския пчелар са и високите цени на консумативите.

"Проблемът е такъв, че отпадна забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което ние сме особено потърпевши. Цената в момента, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лева на килограм, докато преди две-три години беше 6 лева и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина рязко, дори не изкупуват нашия мед на едро", заявява Стефан Стефанов.

Украински и китайски мед се предлагат като български, посочи Стефанов и добави, че вкусовите качества на чуждия мед са много по-ниски.

"Те не спазват европейските изисквания за отглеждане, третиране и лечение на пчелите. Използват евтини препарати, забранени препарати, които за нас, българските пчелари, е абсолютно забранено. Използват антибиотици, които при намирането в меда, нашият мед абсолютно се спира, докато те използват тези неща и при тях това е проблемът да бъде медът евтин", допълва Стефан Стефанов.

Българските пчелари питат защо, за разлика от България, в страни като Полша, Чехия и Унгария има защитни механизми за земеделските производители и не се допуска дъмпинг от страна на украински селскостопански стоки, допълва БНТ.

"Другото изискване е българският мед да си защити името и да излезе както странджанския мед, мановия, така и българският мед да си стане със собствено име и да бъде защитен. Да се проследи една система за проследяване на вноса, износа и бутилирането, етикетирането. Да се проследи защо още не са изплатени помощите, които бяха обещани за Украйна. От 2022 година имаме подадени заявления, взели сме по 12 лева на семейство", казва още пчеларът Стефан Стефанов.

От бранша казват, че при създалата се ситуация протести ще има. Представители на 23 пчеларски организации у нас, включително и от региона на Варна, са потвърдили, че идната седмица ще изразят недоволството си пред Министерството на земеделието.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>